FOND "VUJICA REŠIN TUCIĆ I VOJISLAV DESPOTOV" I NAGRADA "TRADICIJA AVANGARDE"

FOND "VUJICA REŠIN TUCIĆ I VOJISLAV DESPOTOV" I NAGRADA "TRADICIJA AVANGARDE"

Fond "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov" osnovan je u Zrenjaninu 2013. godine.

Fond "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov" osnovan je u Zrenjaninu 2013. godine radi promovisanja, zaštite i unapređenja kulture uopšte, a sa ciljem da posebno radi na prikupljanju književne ostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena dva naša znamenita neovangardna književnika i multimedijalna stvaraoca rođena u Zrenjaninu i njegovoj okolini, čija imena Fond nosi u svom nazivu. Osnovan je na inicijativu pokreta Novi optimizam i njegovog lidera Branislava Grubačkog Gute, uz podršku Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, u kojoj mu je i sedište.

Članovi Upravnog odbora fonda od 2013. godine su Svetislav Basara, književnik, Gojko Božović, književnik, Branislav Grubački, kulturni aktivista i producent, Vladimir Kopicl, književnik i Vladimir Vasiljev, ispred Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin". Predsednik umetničkog saveta Fonda je istoričar umetnosti i kustos Nebojša Milenković.

Svake godine, Fond "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov" dodeljuje nagradu „Tradicija avangarde“ za doprinos avangardnoj umetnosti. Dosadašnji dobitnici nagrade su: pozorišni reditelj Andraš Urban (2013), filmski reditelj i audiovizuelni umetnik Slobodan Šijan (2014), muzičar i kompozitor Lajko Feliks (2015) i konceptualni umetnik i književnik Božidar Mandić (2016).

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form