JESEN U BEČU S VOJVODINOM - VOJVODINA RECOMMENDED

18.10.2015. Beč

VOJVODINA RECOMMENDED među najvažnijim je projektima Pokreta ,,NOVI OPTIMIZAM'' iz Zrenjanina. U 2015. godini program je organizovan

VOJVODINA RECOMMENDED među najvažnijim je projektima Pokreta ,,NOVI OPTIMIZAM’’ iz Zrenjanina. U 2015. godini program je organizovan u Zrenjaninu i Beogradu, na Salašu 137 kod Čeneja i na Domboš festu u Malom Iđošu – kao i u tri „komšijska“ grada, Budimpešti, Temišvaru, a sada i Beču, kada je organizovan dvodnevni program pod imenom „Jesen u Beču s Vojvodinom“.

Programom „Vojvodina recommended“ Pokret „Novi optimizam“ u celom regionu preporučuje vredan kulturni sadržaj nastao u Vojvodini. Projekat je izuzetan primer međuregionalne saradnje, budući da umrežava različite kulturne i privredne subjekte i organizacije.

U Beč se 18. i 19. oktobra zaputio „Vojvodina recommended“ autobus sa više od 50 učesnika, koje je dočekala vrlo zainteresovana publika u Beču.

Prvog dana, u bečkom klubu „Replugged“, u okviru muzičkog dela programa nastupila je Kikinđanka Tamara Ristić sa svojim umetničkim projektom „KEZZ“. Nakon nje, publika je imala priliku da čuje kantautora Branimira Rosića, a u pratnji su u ulozi Branimirovih „Neprijatelja“ u Beču nastupili muzičar iz Zrenjanina Marko Pejčić, inače stalni saradnik „Novog opimizma“, Miloš Hrgić, „šegrt“ i bubnjar, kao i čuveni autor i terapeut Nikola Radin, lokalac kako u Novom Sadu, tako i u Beču – inače idejni tvorac dolaska „Novog optimizma“ u Beč. Na kraju večeri, publiku je oduševio novosadski pankburaški bend „Zbogom Brus Li“.

19. oktobra glavno dnevno mesto okupljanja bio je Kotor Cafe Bar, gde je održana prezentacija privrednih učesnika i sponzora projekta „Vojvodina recommended“ – „Mrkšićevih salaša“ iz Srpskog Itebeja, industrije začina, aditiva i aroma „Milex“ i firme „Green House Food“ iz Novog Sada. Za ručak koji je poslužen gostima programa bio je zadužen daleko poznati zrenjaninski kuvar Aleksandar Đurić.

Glavni deo programa drugog dana bio je održan u Muzejskom kvartu, jednom od najvećih muzejskih kompleksa na svetu. U pozorištu mladih Dschungel Wien u Muzejskom kvartu u popodnevnim časovima nastupio je „Novosadski duvački kvintet“. Kvintet je izveo kompozicije V. A. Mocarta i Petra Konjovića, ukazujući na jedinstvo u izrazu srednjeevropskog kulturnog prostora. Konjovićeva kompozicija „San letnje noći“- svita za duvački kvintet, ovom prilikom je premijerno izvedena u Beču. 

Održana je i tribina o periodici, u okviru koje je prezentovana akcija spašavanja Letopisa Matice srpske „Periodika je važna – odbrojavanje je počelo!“. Sekretar letopisa Matice srpske Svetlana Milašinović ukazala je na poblematičnu situaciju u kojoj jedan od najstarijih časopisa u Evropi, Letopis Matice srpske, ove godine prvi put nije dobio sredstva za kompletnu produkciju, time ugrožavajući kontinuitet izlaska i sam opstanak lista. Nakon toga, Gordana Draganić – Nonin, urednica u časopisu za savremenu kulturu Vojvodine „Nova misao“ predstavila je istraživački projekat „Ne pristajati“ s kojim ovaj časopis obeležava 25 godina od osnivačke skupštine Nezavisnih pisaca u Sarajevu 1989-90. godine. Ona je premijerno predstavila izložbu o tom projektu, istakavši da je to bio poslednji skup „u ime mira“ koji se pre rata desio na teritoriji Jugoslavije, a da je nakon toga, Beč postao centar brojnih mirovnih skupova naših vodećih intelektualaca  u vreme bujanja nacionalizma i raspada Jugoslavije. Od tada je Beč bio utočište jugoslovenskih intelektualaca koji se nisu povinovali nacionalizmu kao dominantnom diskursu koji je neminovno vodio u rat i raspad zemlje.

Pisac i dramaturg Uglješa Šajtinac, dobitnik mnogobrojnih vrednih nagrada, između ostalog aktuelni dobitnik Evropske nagrade za književnost i dobitnik Andrićeve nagrade za knjigu pripovedaka „Banatorijum“, obratio se publici i pročitao odlomke jedne od priča iz „Banatorijuma“.

Na kraju večeri, pred mnogobrojnom publikom, tri godine nakon premijere i prvi put u Beču odigrana je predstava „Ubiti Zorana Đinđića“, politički kabare u kome je prikazana banalnost velikog zla, u izvođenju Nikole Đurička, Emine Elor, Bojana Dimitrijevića, Jovane Stipić i Igora Filipovića. Predstava je rađena u produkciji SKC Novi Sad, a režiju potpisuje Zlatko Paković.

Veče se završilo poemom Miroslava Antića „Vojvodina“, u izvođenju glumca Miodraga Petrovića, doajena i prvaka drame u Srpskom narodnom pozorištu.

Projekat „Novog optimizma“ je podržan od strane Vlade AP Vojvodine, SKC Novi Sad, RTV „Vojvodina“ i agencije B+ [bepositive] iz Beča. Program u Beču takođe su svojim angažmanom podržali Mrkšićevi salaši, Green House Food i Milex, a realizovan je uz nesebičnu pomoć stalnih zrenjaninskih saradnika – štamparije „Diginet“, studija za grafički dizajn „The Studio“ i agencije za kinematografsku i video proizvodnju i distribuciju „Digital Style“.

Pokret “Novi optimizam” ovom prilikom se zahvaljuje svim učesnicima, prijateljima, saradnicima i sponzorima, kako iz Beča tako i iz Vojvodine, koji su svojim učešćem, idejama, dobrom voljom, saradnjom i solidarnim delovanjem doprineli da program „Vojvodina recommended – Jesen u Beču s Vojvodinom“ oktobra 2015. bude najuspešniji poduhvat Pokreta „Novi optimizam“ do sada.

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form