NAGRADA "DOBAR PRIMER NOVOG OPTIMIZMA"

10.12.2014. Zrenjanin

MIRKO DJORDJEVIC (2014)  I IVAN IVANJI (2015)

DECEMBAR 2014. MIRKO DJORDJEVIĆ

10. decembra 2014. godine, u Pozorišnom klubu ,,Zeleno zvono'' obeleženo 10 godina Pokreta ,,Novi optimizam'' i svečana dodela nagrade ,,Dobar primer Novog optimizma'', koja se već 5 godina dodeljuje na Međunarodni dan ljudskih prava.

Ovogodišnja nagrada posthumno je dodeljena Mirku Đorđeviću, esejisti i prevodiocu, koji je preminuo u aprilu ove godine, a nagradu je primio sin Mirka Đorđevića, Aleksandar Saša Đorđević.  Mirko Đorđević je, osim što je bio važan za ovo društvo kao mislilac i prevodilac, bio važan i za Pokret ,,Novi optimizam'', jer je bio potpredsednik ovog Pokreta, kako bi sam voleo da kaže, ,,bez ograničenja mandata!''. Upravo iz tog razloga, nagrada mu nije mogla biti dodeljena za života; ipak, ovogodišnja nagrada nezamenljivom potpredsedniku ,,Novog optimizma'' Mirku Đorđeviću pripada.

Dodela nagrade bila je prilika da se priredi omaž Mirku Đorđeviću i da ga se sete najbliži prijatelji i saradnici, kao i svi oni koji su godinama slušali i čitali njegove reči. Na događaju su govorili Zlatko Paković, koji je pročitao obrazloženje zbog čega nagrada pripada upravo Mirku Đorđeviću, zatim Dragan Todorović, novinar ,,Vremena'', prošlogodišnji laureat nagrade ,,Dobar primer Novog optimizma'', Nebojša Popov, urednik lista ,,Republika'', Pavel Domonji, nekadašnji predstavnik Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Dragan Stojković, izdavač MOSTART-a, kao i Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Na kraju, govorio je osnivač Pokreta ,,Novi optimizam'' Branislav Grubački Guta, koji je istakao da posle 10 godina ,,Novi optimizam'' preispituje sopstvenu poziciju, ali i drušvo u kome se nalazi, i konstatovao da je kako pokretu, tako i društvu, potreban Novi početak, a da je to, po mišljenju onih okupljenih oko Pokreta ,,Novi optimizam'', Nova solidarnost - solidarnost koja je mnogo više od kratkoročne, iako dragocene pomoći, koja podrazumeva iskrenu brigu i  saosećanje, otvorenost i pažljivo slušanje drugog, kao i jačanje veza među ljudima i organizacijama koje nastavljaju jače i solidarnije da se bore za ljubav, slobodu i za ljudska prava.  

U sklopu događaja, glumica ,,Novosadskog pozorišta’’ Emina Elor čitala je citate iz eseja Mirka Đorđevića, a priređena je izložba Mirkovih fotografija, pisama, eseja i knjiga. Na kraju večeri, nastupila je jazz sekcija muzičke škole ,,Josif Marinković'' iz Zrenjanina.

Svake godine 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, pokret ,,Novi optimizam'' dodeljuje nagradu osobama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu ,,Novog optimizma’’, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu. Među dobitnicima ove nagrade su Muzička škola ,,Josif Marinković'' iz Zrenjanina, glumica i borkinja za ljudska prava Mirjana Karanović, članovi beogradskog rege sastava „Del Arno Band”, autori i glumci serijala Državni posao – Nikola Škorić, Dimitrije Banjac i Dejan Ćirjaković i režiser serijala Stojče Stoleski Pile, Dragan Todorović, novinar nedeljnika ‘’VREME’’ i pisac.

Pokret „Novi optimizam“ začet je u Zrenjaninu krajem 2004. godine potpisivanjem protokola o saradnji između Studentske unije Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu i Pozorišnog kluba „Zeleno zvono“, nakon čega su se inicijativi pridružili pojedinci i ustanove od integriteta. Pokret „Novi optimizam“ je nastao sa ciljem da se doprinese borbi protiv društvenog autizma i svih oblika političkog ekstremizma. Osnivač i idejni tvorac pokreta „Novi optimizam“  je Branislav Guta Grubački.

 

 

DECEMBAR 2015. IVAN IVANJI

10. decembra 2015. godine je u velikoj sali Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu dodeljena nagrada „Dobar primer Novog optimizma“ autoru, prevodiocu, diplomati i novinaru Ivanu Ivanjiju.

Nagradu je dodelio Pokret „Novi optimizam“, koji već jedanaestu godinu dodeljuje nagradu „Dobar primer Novog optimizma“ osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu „Novog optimizma“, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

Nagrada je dodeljena u 2015. godini, godini kada se obeležava 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, sećajući se na antifašističku borbu i na Holokaust u Beogradu, godini kada je obeleženo 20 godina od Srebrenice i operacije „Oluja“, godini rehabilitacija i godini kada svedočimo jednoj od najvećih migrantskih kriza u skorijoj istoriji Evrope - podsećajući na neophodnost i veličinu antifašističkih vrednosti koje se u današnjem društvu sve spremnije diskvalifikuju zarad partikularnih interesa.

Sedamdeset godina nakon što je preživeo zatočeništvo u logoru Aušvic, Ivan Ivanji iza sebe ima preko 150 bibliografskih jedinica - romana, zbirki pripovedaka, političkih putopisa, televizijskih i radio drama, prevoda... Ivan Ivanji iza sebe ima zaista impresivno životno delo u kojem se posebno ističe humanizam, spremnost na istinski dijalog i ogromna stvaralačka energija.

U 2015. godini Ivan Ivanji i dalje stvara – u narednoj godini možemo očekivati čak pet novih izdanja. Osnivač Pokreta „Novi optimizam“ Branislav Grubački Guta prilikom dodele nagrade poželeo je ovogodišnjem laureatu još mnogo optimističnih poduhvata u narednim godinama.

Laureat Ivan Ivanji izjavio je da ga je nagrada vrlo obradovala, ali i iznenadila i zbunila, rekavši da nije znao da mladi ljudi iz „Novog optimizma“ uopšte znaju da on postoji. Naročito ga je obradovalo to što je dodela nagrade u njegovom rodnom mestu, u pozorištu u kom je kao mali dečak gledao predstave.

Na kraju, Ivan Ivanji obratio se publici izrazivši zadovoljstvo što je u okviru dodele nagrade organizovana predstava učenika i učenica Treće beogradske gimnazije „Nevidljivi spomenici: priručnik za čitanje grada“ koja, kako je istakao, možda najbolje govori ono što bi i sam želeo da kaže, te je pozvao publiku da zajedno sa njim pogledaju ovu fantastičnu predstavu.

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form