Tribina Duh palanke i fašizacija društva i izložba "Poslednje odredište Aušvic"

09.11.2015. Zrenjanin

Treću godinu za redom Pokret “Novi optimizam” organizuje tribinu pod tim nazivom na 9. novembar, međunarodni dan borbe protiv fašizma i antiseminizma.

9. novembra 2015. godine je u Pozorišnom klubu “Zeleno zvono” održana tribina “Duh palanke i fašizacija društva”. Treću godinu za redom Pokret “Novi optimizam” organizuje tribinu pod tim nazivom na 9. novembar, međunarodni dan borbe protiv fašizma i antiseminizma, kao i dan sećanja na Kristalnu noć, noć kada su 1938. godine Nacisti započeli pogrom Jevreja, i noć koja simbolizuje početak Holokausta. 

Borba protiv ksenofobije, svih oblika ekstremizma, uključujući i najmračniji oblik – fašizam, misija je Pokreta „Novi optimizam“ od njegovog nastanka.

Na tribini su govorili istoričarka Olga Manojlović Pintar, sociološkinja i autorka Janja Beč Neumann, strip autor Aleksandar Zograf, pokrajinska sekretarka za omladinu i sport Marinika Tepić, i sociološkinja i profesorka u Zrenjaninskoj gimnaziji Senka Jankov.

Ujedno je u „Zelenom zvonu“ otvorena izložba „Poslednje odredište Aušvic“ – izložba je zapravo deo materijala koji je proleća 2015. godine bio izložen u Istorijskom muzeju Srbije na istoimenoj izložbi, a deo je projekta za rekonstrukciju stalne postavke bivših jugoslovenskih država u muzeju u Aušvicu. Na izložbi se između ostalog mogu videti dve tajno snimljene fotografije paljenja leševa u Aušvicu i fotografije deportacije iz Bezdana.

Na tribini se govorilo o kulturi pamćenja i sećanju na Holokaust, o antifašizmu danas, o reviziji istorije, o odgovornosti lokalnih zajednica za ćutanje i zaborav, o (ne)prisustvu ove teme u javnom prostoru danas. Takođe, otvoreno je i važno pitanje obrazovanja i uključivanja ovih tema u nastavne planove i program kao i neformalno obrazovanje mladih.

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form