100 dana Novog Optimizma u Beogradu

17.01.2017. Beograd

Program Novog optimizma u Beogradu

Nakon prinudnog zatvaranja „Zelenog zvona“ (1991-2016)  kao uporišta i sigurne zone za ideje inicijative „Novog optimizma“, organizacija prihvata izazov vremena, i svoje delovanje nastavlja sa nove, beogradske adrese: „Medija centar“ , Terazije 3.

Pokret „Novi optimizam“ nastavio je da radi u skladu s uverenjem da je Novi početak potreban našem društvu. Neophodna nam je i Nova solidarnost, koja podrazumeva iskrenu brigu i saosećanje, otvorenost i pažljivo slušanje drugog, kao i jačanje veza među ljudima i organizacijama koji, umreženi, nastavljaju da brane slobodu i ljudska prava. Usmeren na one koji se svojim delanjem bore protiv apatije, pasivizma, nepravde svih vrsta, Pokret je nastavio da nudi kritički osvrt na društvo i poziva na akciju. U prilog tome najbolje govore aktivnosti ostvarene za sto dana boravka Optimizma na novoj adresi.

·         Skupština prijatelja „Novog optimizma“ održana je 4. novembra u Medija centru. Okupili su se svi oni koji su se tokom dvanaest godina postojanja „Novog optimizma“ osećali kao deo Pokreta, odnosno, prijatelji, saradnici, učesnici u projektima, koncertima, izložbama, tribinama, promocijama knjiga, filmova... Govornici na skupštini bili su Ksenija Radulović , Gojko Božović, Željko Bodrožić, Marija Dakić, Branislav Grubački Guta, i svi zajedno skrenuli su pažnju na širi kontekst Novog optimizma“, na značaj koji takav Pokret ima ne samo na lokalnom nivou, već i na širem, regionalnom. „Ako pokušamo da se u nekoliko reči podsetimo šta Novi optimizamzapravo jeste odlučićemo se za: Aktivizam, Nadu, Solidarnost, Otpor. Potrebno je obnoviti taj izvorni smisao reči da bismo se bolje razumeli i da bi mogli jedni drugima da kažemo potrebne reči, reči podstreka, ohrabrenja, ali i da bismo rekli jedni drugima punu istinu“, istakao je Gojko Božović.

·         Tribina „Duh palanke i fašizacija društva“ održana je 9. novembra u Medija centru na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Tribinu je organizovao Pokret „Novi optimizam“   zajedno sa saradnicima iz Građanske akcije Pančevo i Medija centrom. Govornici su bili: Branka Prpa, istoričarka; Marinika Tepić, predsednica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije; Teofil Pančić, novinar i pisac; Ivan Milenković, filozof. Održana tribina četvrta je po redu. „Novi optimizampokrenuo je niz tribina 2012. godine, na godišnjicu obeležavanja smrti Radomira Konstantinovića.

·         22. novembra  otvorena je izložba  „10 slikaumetnika Živka Grozdanića Gere u galerijiO3ONE”. Umetnik je rekao da je njegov način shvatanja umetnosti uvek bio proizvodnja stavova, a ovde, na ovoj izložbi, OPTIMIZAM je stav!

·         Pokret „Novi optimizam“ je 9. decembra u beogradskom „Medija centru“ objavio ovogodišnje laureate nagrade „Dobar primer Novog optimizma“, zaštitnika građana Sašu Jankovića i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

U obrazloženju nagrade, koje je napisao profesor Ratko Božovića pročitao glumac Branislav Trifunović, ističe se kako su Šabić i Janković “pokazali na delu kako se obezbeđuje zaštita ljudskih prava i vladavina prava, kako se uspostavlja odgovornost i integritet državnih institucija. I kako se stiže do ciljeva dobrog upravljanja i brige o javnom interesu. U okolnostima autokratske vladavine i defektima političke kulture,  oni su kontrolu, usmeravanje i uređivanje javnih poslova  ostvarivali koristeći maksimum svojih ovlašćenja i to u državi u kojoj se oduvek više traži saglasnost vladajuće volje nego što se autonomno dela i racionalno odlučuje”.

Prisutnima su se, pored Šabića i Jankovića, obratili i Željko Bodrožić, Ratko Božović, Branislav Grubački Guta, kao i Ivan Ivanji, prošlogodišnji laureat nagrade. 

·      „Novi optimizam“ proslavio je svoj dvanaesti rođendan na Međunarodni dan ljudskih prava, i kako već tradicija nalaže, na taj dan, 10. decembra , održana je svečana dodela nagrade „Dobar primer Novog optimizma“ ovogodišnjim laureatima. Uručenje nagrade održalo se u prepunoj sali SKCNS Fabrika”. Prisutnima se obratio i Slobodan Beljanski, advokat i borac za ljudska prava. Beljanski je istakao da se opravdanost dodeljivanja nagradeNovog optimizmaSaši Jankoviću i Rodoljubu Šabiću ne može dovesti u pitanje, ali i da je zlatni  jubilej Međunarodnog dana ljudskih prava prilika da se upitamo da li je era tih prava na uzmaku.

·         27. decembra „Novi optimizam“ je u saradnji sa Medija centrom, i uz podršku „Nove knjige“ iz Podgorice, organizovao promociju knjiga Radeta Šerbedžije u Medija centru. U pitanju je   autobiografska proza "Do poslednjeg daha” kao i  zbirka izabrane poezije "Stranac". Na promociji su, pored Šerbedžije, govorili i Borka Pavićević, dramaturškinja, kolumnistikinja i osnivačica „Centra za kulturnu dekontaminaciju“, reditelj Dejan Mijač, novinar Dragan Kremer, dok je moderator bio Aleksandar Đuričić, novinar.

·         28. decembra u Mikser House-u, u saradnji sa „Novim optimizmom“, održan je koncert Paganinija iz Vojvodine“, „muzičkog genija“ , „Đavoljeg violiniste“, Lajka Feliksa. Feliks je nosilac treće nagrade Tradicija avangarde" za 2015. koju dodeljuje Fond Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov", osnovan od strane „Novog optimizma“, za doprinos avangardnoj umetnosti.

·         U sklopu obeležavanja deset godina rada institucije Zaštitnika građana „Novi optimizam“ i „Građanska akcija Pančevo“ organizovali su tribinu “Prava građana u Srbiji - na papiru i u stvarnosti” . Tribina je održana 12. januara u klubu „Cafe Coupe“ u Pančevu. Učesnici su bili Saša Janković, zaštitnik građana, Nadežda Milenković, kreativna direktorka i kolumnistkinja, Teofil Pančić, kolumnista, kritičar, pisac, dok je moderirao Nenad Živković, novinar. Središnja tema bio je nesklad između garantovanih prava i onih sa kojima se susrećemo u svakodnevnom zivotu, kao i propust državnih organa i institucija koji govore u prilog ovoj tezi. Reči je bilo i o društevenim i političkim prilikama u kojima i najveći broj običnih građana Srbije oseća ozbiljnu ugroženost svojih ljudskih prava. Od prava na lečenje, pravično suđenje, prava na objektivno informisanje, do političkih prava.

Pozivamo vas da sa nama gradite novu solidarnost i da nam pružite podršku u ostvarivanju ciljeva “Novog optimizma”. 

 

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form