KARIKATURE OD NAŠIH ŽIVOTA - CORAX I PETRIČIĆ - OGOLJAVANJE TRENUTKA

24.07.2018. Beograd

Šabac je proglašen gradom Novog optimizma i dokazao se kao pravo mesto za razgovore o važnim društvenim pitanjima.

Svečano otvaranje serije tribina u zoni Novog optimizma biće održano 29. jula u 20 h na centralnom gradskom trgu u Šapcu. Prvi put zajedno, na jednom mestu, naši najpoznatiji karikaturisti, Corax i Petričić, izlagaće i govoriti o svojim delima i aktuelnim društvenim temama.

U ovim razgovorima će im se pridužiti Želimir Žilnik (srpski filmski reditelj i scenarista), Dragan Velikić (književnik), Vladimir Pištalo (književnik), Milan Ćulibrk (glavni urednik nedeljnika NIN), Filip David (književnik, profesor na FDU), Janko Baljak (reditelj i scenarista), Mile Delić (vojni penzioner), Nikola Čuturilo (muzičar) i Mijat Lakićević (novinar, Novi Magazin).

Program će voditi Igor Brakus (radio i tv voditelj) i Nenad Kulačin (novinar).

Optimizam počiva na verovanju da se može pobediti strah, a jedan od najboljih načina da se to učini je njegovim razotkrivanjem. Petričić i Corax su do sada nebrojeno puta u svojim karikaturama ogolili suštinu autoritarne vlasti i njene postupke usmerene ka planskom širenju lažnih strahova, kako bi se građani držali u pokornosti. Oni to nisu radili samo da bi otkrili istinu, već i da bi nam ukazali na to da je zlo sa kojim se suočavamo lišeno ikakvog smisla i jasne ideje, da izgleda snažno samo zbog razarajućih posledica koje proizvodi, ali da je ispod površine daleko slabije nego što se na prvi pogled čini.


Zašto baš u Šapcu?

Šabac je proglašen gradom Novog optimizma, jer se pokazao kao bezbedno mesto za razgovore o važnim društveno-političkim pitanjima u našem društvu. U ime ove titule, organizujemo nekoliko dana javnih diskusija, gde će svi koji žele moći bez straha da se uključe u razgovor sa nama i budu promena u društvu. Ideja nam je da iskoristimo kapacitet ovog grada, koji je jedini slobodan grad u Srbiji, da iznesemo kritičke stavove i budemo ključ koji će otvoriti neka nova vrata.

Hajde da se okupimo na trgu, i sa verom i istinskom željom zakoračimo u grad Šabac. Ovaj grad je baza, a mi smo ti koji će tu sigurnost i slobodu širiti još dalje. Važno je da se čuje zvuk Novog otimizma i da učinimo da sloboda postane istinski slobodna. Vidimo se!

Zona Novog Optimizma je otvorena i slobodna za sve posetioce!

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form