DOBAR PRIMER NOVOG OPTIMIZMA 2017: CORAX

04.12.2017. Beograd

DOBAR PRIMER NOVOG OPTIMIZMA 2017: CORAX

 

Skupština „Novog Optimizma“ jednoglasno je donela odluku da ovogodišnju nagradu „Dobar primer Novog Optimizma“ dodeli karikaturisti Predragu Koraksiću Coraxu.

U subotu, 9. decembra 2017. godine u 12h u Beogradu u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) biće održan susret sa prijateljima i podržavaocima rada Coraxa povodom svečanog proglašenja laureata nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“.

Učesnici programa:

Predrag Koraksić Corax

karikaturista, laureat nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“;

Ivan Čolović

osnivač i urednik „XX veka", etnolog, antropolog, borac za ljudska prava;

Branka Prpa

istoričarka;

Mijat Lakićević

novinar „Novog magazina”;

Igor Galo

glumac, reditelj, producent; autor filma „Corax“;

 

Program vodi:

Željko Bodrožić

glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Kikindske" i potpredsednik NUNS-a;

 

 

Na skupu će biti premijerno pušten kratki film Igora Gala Corax” koji je snimljen 2010. godine na Braču (Hrvatska). U filmu, kroz intimni razgovor sa jugoslovenskim glumcem, prikazan je portret cenjenog srpskog karikaturiste.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rekli su o Coraxu:

 

Tačno je da Koraksovi portreti naših ludih vlastodržaca i članova njihove svite - svedeni na osnovne karakterne crte, onako kako to rade  veliki umetnici - uglavnom pokazuju mračne likove. Međutim, treba primetiti šta se događa s mrakom ovih likova kad je on u Koraksovim crtežima likovno predstavljen, otelovljen, primetiti da tada mrak, ako se tako može reći, izlazi na svetlost dana. Postaje vidljiv i čitljiv. I mi se, gledajući ove slike, pitamo: zar ovo trpim, zar se ovoga plašim, zar se ovoga ne stidim?”

Ivan Čolović

 

„Čudesne i naizgled tako daleke zime 96/97. desila se neobjašnjiva plima takozvanih šetača po mrazu... Niko ništa nije čak ni tražio, sem da se svaki glas broji kao jedan glas. Rado bih izjavio da su te zimske čarolije u mnogome dugovale po svojoj građanskoj pismenosti Korksovom grafičkom iskazu.“

Dušan Makavejev

 

„...silno oduševljenje izbija iz čovekova srca pri Koraksovim crtežima koji razotkrivaju zlo, mržnju, ubilački dar diktatora...“

Bora Ćosić

 

Neverovatna je njegova sposobnost da iznađe sve nove i nove metafore i karikature u kojima oslovljava komplikovane političke situacije.“

Vladimir Pištalo

 

Corax je sjajan portretist, čiji gegovi od jedne sličice imaju genijalnost Charlieja Chaplina. Coraxovi crteži uvijek su bez teksta, što je samo po sebi znak crtačke i pripovjedačke virtuoznosti, ali je u njima često više narativnih slojeva, nataložene i razvedene priče, nego u svim novinskim komentarima, književnim esejima i antropološkim studijima posvećenim današnjoj Srbiji.”

Miljenko Jergović

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra, u 19:00 h u Novom Sadu, u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I), nagrada Dobar primer Novog Optimizma” će biti svečano dodeljena Coraxu. Nagradu će uručiti prošlogodišnji laureati Rodoljub Šabić i Saša Janković.

Učesnici programa:

Njena ekselencija ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini;

Predrag Koraksić Corax, karikaturista, laureat nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“;

Saša Janković, osnivač i predsednik Pokreta slobodnih građana;

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja Republike Srbije

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam i kopredsednik Igmanske Inicijative;

Nedim Sejdinović, predsednik NDNV, novinar, književnik i esejista;

 

Pre dodele nagrade na ulicama Novog Sada biće interaktivna izložba Coraxovih radova na temu kršenja ljudskih prava. U novosadskim pasažima u Zmaj Jovinoj ulici biće poznavaoci Coraxovog rada koji će sprovoditi kroz izložbu, razgovarati sa građanima i sa njima komentarisati i tumačiti neke od najupečatljivijih Coraxovih karikatura.

 

Kustosi izložbe:

Igor Galo, hrvatski glumac, reditelj, producent; autor filma „Corax“;

Mirjana Galo, potpredsednica Samostalne demokratske srpske stranke Istarske županije;

Aleksej Kišjuhas, kolumnista lista Danas;

Vladimir Pištalo, književnik;

Dejan Ćirjaković, Dimitrije Banjac, Nikola Škorić – „Državni posao“, laureati nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“ za 2012. god.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O POKRETU „NOVI OPTIMIZAM“

Pokret „Novi Optimizam" je nastao iz višegodišnjih aktivnosti ljudi okupljenih oko zrenjaninskog "Zelenog Zvona", pozorišnog kluba i svojevrsnog nezavisnog kulturnog centra (1991-2016). Kao zvanična organizacija, Pokret Novi Optimizam" deluje od 2004. na teritoriji Vojvodine, Srbije i regiona. Nepoželjan u Zrenjaninu Pokret se 2016. seli na novu adresu u Beogradu,  Terazije 3/I, gde nastavlja svoje aktivnosti iz Medija centra.

U Proglasu Novog Optimizma" jasno je istaknuto da Novi Optimizam" okuplja umetnike, naučnike, preduzetnike, pronalazače i druge izuzetne pojedince, sa ciljem da ih kao dobar primer predstavi najširoj javnosti.

Pokret „Novi optimizam“ već trinaest godina dodeljuje nagradu „Dobar primer Novog Optimizma“ osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu ,,Novog Optimizma’’, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

Nagrada se svake godine dodeljuje 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su i Mirjana Karanović, ekipa serije „Državni posao“, rege sastav „Del Arno Band“, Dragan Todorović, Mirko Đorđević, Ivan Ivanji, Rodoljub Šabić, Saša Janković…

 

 

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form