Građanski marš

25.07.2019. Beograd

Treća tribina u programu Zone Novog Optimizma okupiće različite aktere koji su aktivno učestvovali u protestima, ili su ih podržali i pomagali. Na jednom mestu biće predstavnici najvažnijih opozicionih stranaka i saveza, lokalnih inicijativa, ali i javni intelektualci i analitičari, koji su svojim govorima svake subote podizali  istrajnost  i snagu kod demonstranata.

Građanski protesti pod nazivom „1 od 5 miliona“ pokrenuti su krajem prošle godine u skoro svim krajevima Srbije. Veliki broj ljudi ustao je protiv nasilja i narušavanja osnovnih prava, kako predstavnika opozicije, tako i javnih ličnosti i građana koji drugačije misle.

 

Treća tribina u programu Zone Novog Optimizma okupiće različite aktere koji su aktivno učestvovali u protestima, ili su ih podržali i pomagali. Na jednom mestu biće predstavnici najvažnijih opozicionih stranaka i saveza, lokalnih inicijativa, ali i javni intelektualci i analitičari, koji su svojim govorima svake subote podizali  istrajnost  i snagu kod demonstranata.Svima njima je zajedničko da su svojim delovanjem preuzeli obavezu dalje društvene i političke artikulacije energije građana, ali im se stavovi razlikuju po velikom broju pitanja. Od njih ćemo pokušati da saznamo kakva je budućnost protesta, šta su nam važno oni doneli, i kako dalje iskoristiti politički momenat.

 

Na krilima protesta,opozicione stranke izašle su iz skupština i najavile da neće učestvovati na predstojećim republičkim i lokalnim izborima. Zato je Šabac pravo mesto za debatu za ili protiv bojkota izbora i institucija. Šta su prednosti,a šta mane vođenja političke borbe van institucija? Šta su najvažniji izborni uslovi, i koji je minimum dostignutih standarda da bi se odluka o bojkotu povukla, a poslanici vratili u parlament?

 

Kada su se tokom zime probudili gradovi, vratila se u centar pažnje ideja da će promene u Beograd doći sa strane. Da li su protesti ojačali postojeće lokalne inicijative ili pokrenuli nove tamo gde ih prethodno nije bilo? Šta se promenilo na lokalu za ovih godinu dana?

 

Takođe, činjenica da se okupio veliki broj aktera koji predstavljaju različite koncepte političkog delovanja,biće povod da postavimo pitanje da li se do izlaza iz trenutne situacije pre može doći kroz klasičan stranački aktivizam ili politički aktivizam izvan stranačkih klupa. Da li je aktuelna kriza demokratije na globalnom nivou pokazala da su klasične političke partije prevaziđene i da su trajno izgubile poverenje građana? Ili je, naprotiv, upravo poslednjih nekoliko godina pokazalo sva ograničenja pokreta, ad-hoc organizacija, i njihove verzije autentičnog suprotstavljanja „političkom establišmentu“?

 

Tribinu će moderirati novinarka Milica Kravić i politikolog Boban Stojanović.

 

Učestvuju:

 

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde

 

Borislav Novaković, poslanik u Skupštini AP Vojvodine i predsednik Pokrajinskog odbora Narodne stranke

 

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i kopredsednik ujedinjene Demokratske stranke

 

Nikola Ćurčin, Poverenik za Vojvodinu Pokreta slobodnih građana

 

Predrag Voštinić, aktivista Lokalnog fronta

 

Dobrica Veselinović, aktivista pokreta Ne davimo Beograd

 

Dragoljub Bakić, arhitekta i član pokreta Samoodbrana

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form