"Izbori - bojkot? 6 dana pre"

17.07.2020. Beograd

Pozivamo vas na tribinu „IZBORI – BOJKOT: 6 DANA PRE“, koja će se održati u ponedeljak 15. juna 2020. godine u 19 časova na Dorćol Platz-u u Beogradu, na adresi Dobračina 59.

Tačno pre 10 meseci, tačnije 16. avgusta 2019, pokret „Novi Optimizam“ je, sa svojim partnerima, neformalnom organizacijom „Društveni centar NNK“, pokretom „Čuvari vatre“ i Produkcijskom grupom „Mreža“, organizovao tribinu „Kako do pobede? – Možemo (li) zajedno?!“, na brodu Društvenog centra NNK na Savi. Ovaj događaj značajan je po tome što su predstavnici relevantnih opozicionih političkih partija i pokreta po prvi put u direktnom duelu raspravljali o različitim strategijama uoči predstojećih izbora 2020. godine. Tada su jasnije artikulisane i mnoge ideje koje je trebalo da narednih meseci obeleže političku borbu u Srbiji: bojkot izbora kao jedan od načina suprotstavljanja režimu, obnova i jačanje građanskih protesta na jesen, metode građanske neposlušnosti, borba za običnog čoveka i probleme koji njega pogađaju.

 

Isti partneri 10 meseci kasnije, a 6 dana pre parlamentarnih i lokalnih izbora, organizuju još jednu tribinu, sa ciljem da dođemo do odgovora – šta se (iz)rodilo nakon tribine na brodu,  i obeležilo ovih skoro godinu dana borbe? Šta se promenilo u našoj političkoj svakodnevici od tada, na bolje ili lošije? Naravno, jedna od glavnih tema biće i šta možemo da očekujemo nakon završetka izbora i zatvaranja biračkih mesta. Kako će izgledati Srbija od ponedeljka 22. juna? Da li ćemo osvanuti u dramatično novim okolnostima, ili će sve ostati gotovo isto? Da li je potrebno borbu za demokratiju i odbranu naših elementarnih prava i dostojanstva promišljati i formulisati na potpuno nove načine, ili su dobri temelji za tu borbu već postavljeni u proteklom periodu?

Učesnici ovoga puta neće biti direktni politički akteri, već istaknuti pojedinci iz različitih sfera javnog života, koji će, svako iz perspektive svoje društvene oblasti kojom se bavi, dati osvrt na aktuelnu situaciju. To su:

Rodoljub Šabić – advokat i prvi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti,

Biljana Stepanović – ekonomistkinja i urednica časopisa „Nova ekonomija“,

Dušan Čavić – novinar, autor emisije „Marka Žvaka“,

 

Jelena Vasiljević – naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti;

Moderator će biti novinar Vladimir Milić iz Produkcijske grupe „Mreža“, dok će uvodnu reč dati osnivač Društvenog centra NNK Nikola Radivojević i studentkinja Mila Jovanović.

U nastavku se nalazi link za promotivni video spot:

https://www.youtube.com/watch?v=iPmCXOECmrU

Budite deo ovog okupljanja, posebnog po tome što je jedino koje se održava neposredno pred izbore, a da nije organizovano u cilju izborne kampanje i propagande, već razgovora sa nezavisnim i kompetentnim akterima o temama koje nas sve zajedno u ovom trenutku najviše zanimaju.

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form