Karikature protiv diktature

25.07.2019. Beograd

Zona Novog Optimizma će i ovog leta biti održana u Šapcu! Program otvara izložba karikatura Predraga Koraksića Coraxa i Dušana Petričića u nedelju 28. avgusta od 20 časova na Gradskom trgu.

Čini se da dvojica naših najpoznatijih karikaturista, Predrag Koraksić Corax i Dušan Petričić, nikada nisu imali više posla. Politička i društvena svakodnevica za sada daju i previše materijala za karikaturu, a da li će se stvari uskoro promeniti na bolje?

 

Posle godinu dana koje su obeležile izložbe u Ivanjici, Kraljevu, Požegi, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Kragujevcu, Kikindi, Subotici, Valjevu i Beogradu, vraćamo se u Šabac, otvoreni grad. Na trg gde su Corax i Petričić priredili prvu zajedničku izložbu. Međutim, jedino je mesto okupljanja staro i dobro poznato, kao jedno od retkih mesta u Srbiji gde se može slobodno i kritički govoriti o aktuelnim društvenim temama.

 

Otvaranje Zone Novog Optimizma 2019. obeležiće izložba novih karikatura, koje su i najbolja refleksija na sve ono što se događalo u proteklih 12 meseci. Ovaj duhovit i kreativan osvrt na protekle događaje nema ulogu da uvije stvarnost u lepšu formu, već naprotiv, da nas opomene i ukaže nam na zlo protiv koga se moramo odlučnije boriti.

 

Na prvoj tribini ovogodišnjeg programa učesnici će, kroz priču o delima Coraxa i Petričića, zapravo pokušati da daju odgovor na pitanje kakva je uloga kritički angažovanih umetnika i intelektualaca u aktuelnom trenutku;da li oni samo pružaju svedočanstvo o jednom teškom vremenu, ili njihov rad može da ohrabri i podstakne građane na pobunu protiv autokratske vlasti i njenih štetnih i neodgovornih postupaka.

 

Dušan Petričić je prilikom prve zajedničke izložbe izjavio da „veruje da karikatura polako i tiho radi svoj posao, i da će to biti vidljivo jednog dana“. Da li je taj dan sada bliže, i da li se može jasno videti sa ove udaljenosti? Kako je karikatura stigla od umetničke forme do ubojitog oružja i zašto se promišljeni crtači smatraju najvećim aktivistima današnjice?

 

Pre otvaranja tribine biće pušteni kratki filmovi o zajedničkim izložbama Coraxa i Petričića u više gradova širom Srbije, ali i prvoj Zoni Novog Optimizma pre tačno godinu dana u Šapcu.

 Festival će otvoriti  osnivač “Novog Optimizma” Branislav Guta Grubački, dok će čitav program voditi novinarka Milica Kravić Aksamit.

 

Učestvuju:

Dušan Petričić, karikaturista

Predrag Koraksić Corax, karikaturista

Srbijanka Turajlić, univerzitetska profesorka u penziji

Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu

Snežana Čongradin, novinarka lista „Danas“

Gojko Božović, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće „Arhipelag“

Dušan Čavić, autor serijala "Ciklotron" i „Marka Žvaka“

Dragan Stošić, urednik lista „Danas“

 

Nedim Sejdinović, novinar nedeljnika "Vreme"

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form