Obeležavanje 1.100. broja Kikindskih novina

15.06.2020. Beograd

U četvrtak 18. juna 2020. godine obeležićemo jubilarni 1.100  broj Kikindskih novina.

Kikindske novine su, kao jedan od nekoliko preostalih nezavisnih lokalnih medija, koji opstaje ovako dugo uprkos brojnim pretnjama i pritiscima, postale poseban fenomen i svetli primer borbe za prave vrednosti u našem društvu. Novinare Kikindskih smatramo autentičnim lokalnim herojima građanskog aktivizma, i u čast ovog medija okupićemo se u četvrtak od 19 časova na Gradskom trgu u Kikindi, kod spomenika internircima.

 

Program će početi okupljanjem prijatelja Kikinskih. Domaćini skupa će biti Željko Bodrožić, osnivač i glavni urednik Kikindskih novina, kao i naš Branislav Guta Grubački, osnivač Novog Optimizma, dugogodišnjeg partnera Kikindskih novina i koorganizatora ovog okupljanja. Na trgu će, kao specijalni gosti, biti i ekipa Državnog posla, ekipa Njuz.net-a i tandem „Dobar, loš, zao“Marko Vidojković i Nenad Kulačin.

 

Nakon toga, od 20 časova, glumac Radoslav Rale Milenković izvešće svoju monodramu „Naši dani“, što će biti 1.746 izvođenje ovog komada. Tekst predstave je nastao dramatizacijom satiričnih pesama Vladislava Petkovića Disa i najznačajnijih pripovedaka Radoja Domanovića, dvojice autora koji su u svom vremenu bili prepoznatljivi po oštrom, kritičkom i duhovitom osvrtu na zloupotrebe vlasti i mnoge društvene pojave. Sve što su ova dvojica autora izrekli, a Rale Milenković pretočio u tekst monodrame, aktuelno je i danas, i otud tolika popularnost ovog komada.

 

I ovoga puta posetioci će biti u prilici da putem donacije ili pretplate podrže rad „Kikindskih novina“, lista čiji značaj u aktuelnom trenutku prevazilazi i Kikindu i Vojvodinu, jer su Kikindske postale simbol borbe protiv diktature, gušenja slobode misli i izražavanja, lokalnih moćnika kojima ne odgovara istina, i, uopšte, čitavog stanja u kome se naše društvo našlo.

Uvereni smo da se podrškom Kikindskim novinama brane sloboda i demokratija u Srbiji. Zato vas pozivamo da se uključite u ovu zajedničku borbu, i budete deo Nove solidarnosti, koja nam je više nego ikada potrebna. 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form