Održan koncert Lajka Feliksa

05.01.2017. Beograd

Lajko Feliks & Operentzia održali koncert uz podršku Novog optimizma

Lajko Feliks održao je novogodišnji koncert 28.decembra u Mikser House-u. Događaj je organizovan u saradnji između „Novog optimizma“ i Mikser House-a. „Đavolji violinista“, „Paganini iz Vojvodine“, „muzički genije“ samo su neke od referenci po kojima se prepoznaje virtuoz Lajko Feliks, a beogradska publika mogla je da se uveri u zasluženost ovih titula na dugo i željno iščekivanom koncertu čuvenog umetnika!

„Novi optimizam“ nastavio je da promoviše umetnika LajkaFeliksa, budući da je on nosilac treće nagrade "Tradicija avangarde" za 2015. koju dodeljuje Fond "Vujica RešinTucić i Vojislav Despotov", osnovan od strane „Novog optimizma“, za doprinos avangardnoj umetnosti.

Muzičar rođen u Bačkoj Topoli, svoja prva muzička iskustva stekao je svirajući citru, tradicionalni instrument poznat među narodima centralne Evrope, da bi vrlo brzo prešao na violinu i postao svetski poznati violinista čija je muzika osvojila publiku od Tokija preko Berlina, Amsterdana, Londona, Beča, do Njujorka. 

Nakon niza svetskih uspeha, 2012. godine, Lajko Felix se vraća instrumentu koji je zavoleo još u detinjstvu, citri, i počinje muzičko putovanje koje će zaboravljeni tradicionalni narodni instrument vratiti na velika vrata u 21. vek u sasvim novoj dimenziji! 2013. Felix izdaje „Mező”, izdanje koje je ostvarilo nezapamćen uspeh na WMCE (World Music Chart Europe) top listi, načijem je vrhu neprikosnoveno stajalo tri meseca. 

Nakon „Mező-a“, Lajko Feliks i njegov projekat Operentzia idu korak dalje i dolaze do koncepta koji su nazvali „citra party“, omogućavajući publici da aktivno učestvuje u muzičkom procesu širenja granica prostora i vremena uz pomoć zvuka citre koji se prepliće sa elektronikom i drum and bass-om. 

Dobro je poznato da je Lajko Feliks umetnik koji ne voli da se svrstava u žanrove i ima tendenciju da aktivno istražuje prostranstva van utabanih staza, ali ono što je uradio sa Operentziom na projektu „citra party“ premašuje sva očekivanja. „Citra party“ je u pravom smislu reči žurka, ali ne bilo kakva žurka, već događaj koji spaja i prepliće elektronsku muziku, folk, downtempo i triphop elemente, koji svi zajedno sintagmi „muzičko iskustvo“ daju potpuno novo značenje. 

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form