"Medijska pismenost danas", 23. novembar, Novi Sad

18.11.2017. Beograd

23. novembra održana je tribina „Medijska pismenost danas“ u Medija centru Vojvodine u Novom Sadu

Pokret Novi optimizam i Nezavisno društvo novinara Vojvodine oragnizovali su tribinu:

                                              MEDIJSKA PISMENOST DANAS

              - Mediji i Novi optimizam: Deklaracija o medijskoj pismenosti -

Učesnici:

Dubravka Valić Nedeljković, profesorka Medijskih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu;

Milan Vlajčić,  filmski i književni kritičar, novinar i esejista;

Dušan Petričić, karikaturista i ilustrator;

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam i kopredsednik Igmanske Inicijative;

Moderator:

Nedim Sejdinović, predsednik NDNV, novinar, književnik i esejista.

 

Deklaracijom o medijskoj pismenosti u deset tačaka istaknuti su zahtevi i preporuke nadležnim organima za jasnije i efikasnije određenje državne politike u domenu medijske pismenosti. Nezavisno društvo novinara Vojvodine, IP Clio i Pokret Novi optimizam bili su prvi potpisnici deklaracije, nakon čega su je podržala brojna medijska udruženja i medijske kuće među kojima su i NUNS, Beta, dnevni list Danas, UGS Nezavisnost...

Potpisnici Deklaracije su svesni činjenice da savremenim društvom apsolutno dominiraju mediji, shvaćeni u najširem smislu te reči, koji posreduju i kreiraju stvarnost i ključno utiču na odluke, ponašanje i vrednosne norme; svesni činjenice da građani u savremenom dobu moraju imati osnovna znanja i veštine iz oblasti medijskog obrazovanja kako bi mogli donositi kvalitetne životne odluke, u svoju i u korist svog okruženja; svesni da mlade generacije odrastaju uz intenzivno prisustvo raznih medijskih platformi, koje, uz mnogobrojne mogućnosti, nude i izazove i probleme; podstaknuti primerima razvijenih država u kojima medijska pismenost zauzima veoma važno mesto ne samo u obrazovnom sistemu nego i u svakodnevnom životu; ubeđeni u to da visok nivo medijske, kulturne i informatičke pismenosti doprinosi kulturnom bogatstvu, političkoj stabilnosti i ekonomskom razvoju.

Deklaraciju o medijskoj pismenosti u celosti možete pročitati i potpisati na sajtu Novog optimizma https://novioptimizam.rs/deklaracija-o-medijskoj-pismenosti.html

 

Karikaturista Dušan Petričić izjavio je da je „došlo poslednje vreme“ jer su se i karikaturisti u Srbiji uozbiljili.

„Kada se karikaturisti uozbilje, onda je đavo odneo šalu“, rekao je Petričić na tribini o medijskoj pismenosti u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, svi problemi koje imamo u obrazovanju, zdravstvu, medijima i svim ostalim oblastima u tome što mnogi ljudi nisu shvatili da su „Vučić i njegovi beskrupulozno prekoračili crvenu liniju“.

„Kada mi sa ove strane nađemo način da pređemo tu crvenu liniju a da ne budemo primitivni, agresivni i bahati kao oni, stvari će početi da se razrešavaju“, ocenio je Petričić.

Novinar Milan Vlajčić ocenio je da je na delu razgradnja svih institucijau društvu.

„Ovde je režim protiv naroda i to je suština onoga što se događa danas u ovom društvu. Mi smo na putu iz bronzanog doba u kameno doba, i to je ono što nam se desilo u poslednjih 25 godina. Mi smo u rukama nekompetentnih, korumpiranih ljudi, koji pljačkaju ovu zemlju”, kazao je Vlajčić.

Profesorica novinarstva Dubravka Valić Nedeljković kazala je da je medijska pismenost jedan od ključeva funkcionalne pismenosti savremenog čoveka.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da dobre stvari treba prepisivati od razvijenijih zemalja. „Ali, ovi naši su zasad jedino vešti u prepisivanju doktorata“, kazao je Popov.

Tribinu u Medija centru Vojvodine organizovali su Pokret Novi optimizam i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

 

 

 

 

 

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form