Debata "Mesto televizije u savremenom medijskom sistemu" u Boru

06.09.2017. Beograd

Deveti u seriji od deset razgovora koje organizuju IP Clio i Pokret Novi optimizam pod nazivom  Mediji i Novi optimizam, a u okviru obeležavanja dvadeset godina postojanja edicije Multimedia. 

 “Mesto televizije u savremenom medijskom sistemu” 12. septmbar u Boru, Narodna biblioteka

Moderatorkinja: Violeta Stojmenović, bibliotekarka u Narodnoj biblioteci Bor;

Sagovornici: Aleksandar Timofejev, novinar Radio televizije Vojvodina i dugogodišnji direktor i urednik Studia B; Milomir Marić, glavni urednik Hepi televizije; Zoran Stanojević, urednik i voditelj na RTS; Vladan Radosavljević, medijski analitičar; Jelena Miletić, istoričarka umetnosti i profesorica građanskog vaspitanja; Vanja Čolić, dopisnica RTS-a;

Uvodničar: Stanko Crnobrnja,  reditelj, producent, scenarista, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije;

Teme koje će biti predmet razgovora u Boru su: u čemu se danas ogleda moć i značaj televizije; televizija u doba multimedija; sadržaji koji mogu da privuku novu publiku.

Ove godine navršava se 20 godina pisustva edicije  Multimedia, IP Clio, u stručnoj i široj javnosti. Nedavno, na 23. međunarodnom salonu knjiga u Novom Sadu, uručeno je i poslednje u nizu priznanja – Povelja Novosadskog sajma za dvadesetogodišnjicu uspešne aktvinosti što je četvrto priznanje dosadašnjem uredničkom konceptu i aktivnostima.

Namera nam je da “radno obeležimo” ove jubileje u Srbiji i to sa svojim dugogodišnjim partnerima i saradnicima. Serija razgovora pod nazivom  Mediji i Novi optimizam  ima za cilj da otvori javnu debatu o društvenom statusu i uticaju savremenih medija, medijskoj kulturi, profesionalnom položaju novinara. Time nastavljamo sa dvodecenijskim podsticajima medijskim poslenicima da se aktivnije zalažu za obrazovanje i unapređenje profesije. Dnevni list Danas, kao i agencija Beta takođe obeležavaju dve decenije delovanja. Ova naša dva ugledna, neposrnula i nepotkupljiva izvora informacija i kritičkog mišljenja, učestvovaće i beležiće debate koje će se raealizovati u deset gradova Srbije.

Na prvoj debati u Novom Sadu, “Medijska pismenost i medijska kultura” pokrenuta je i inicijativa za pisanje a zatim i potpisivanje Deklaracije o medijskoj pismenosti. Deklaracijom u deset tačaka istaknuti su zahtevi i preporuke nadležnim organima za jasnije i efikasnije određenje državne politike u domenu medijske pismenosti. Nezavisno društvo novinara Vojvodine, IP Clio i Pokret Novi optimizam bili su prvi potpisnici deklaracije.

U trenucima obeleženim medijskom neslobodom, u vremenu u kojem se situacija u medijskim oblastima ocenjuje kao alarmantna a cenzura priglušuje glasove drugačije od dominantnih, gde tabloidna štampa postaje izvor (ne)proverenih informacija i gde je umeće medijske manipulacije postalo obavezna veština državnih funkcionera, postavlja se pitanje šta i kuda dalje? Može li se nastaviti ovim utabanim putem medijskog terora i tražiti u mraku sad već retke svetionike ili treba tražiti nova rešenja, nove pristupe iznalaženju slobode govora, mišljenja, informisanja? Ova, i mnoga druga pitanja sve više dobijaju na svojoj aktuelnosti, a da bi se došlo do odgovora neophodno je pokrenuti dijaloge, sučeliti stavove, kritički pristupiti problemu. Edicija Multimedia već dvadeset godina održava tradiciju postavljanja pitanja i davanja odgovora; namenjena stručnoj i široj javnosti aktivno se bavi širenjem medijske pismenosti i kulture. “Novi optimizam” prepoznao ju je kao jedan od onih retkih svetionika koji se ne gase, odnosno, koji ne bi smeli biti ugašeni! Zato istupamo zajednički stvarajući biblioteku Novog otpimizma.

Kada je reč o temama o kojima je biloi reči u debati “Mesto televizije u savremenom medijskom sistemu”, iz Biblioteke Novog optimizma izdvajamo:

Stanko Crnobrnja “Estetika televizije i novih medija”, Džozef Tjurou “Mediji danas I I II”, Aleksandar Luj Todorović “Interaktivna televizija”, Miroljub Radojković, Branimir Stojković “Informaciono komunikacioni sistemi”, Dafne Lemiš “Deca i televizija”

 

 

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form