Najava debate “Misliti digitalno: mediji i tehnologija”

24.08.2017.

Osmi u seriji od deset razgovora koje organizuju IP Clio i Pokret Novi optimizam pod nazivom  Mediji i Novi optimizam, a u okviru obeležavanja dvadeset godina postojanja edicije Multimedia. 

Pozivamo Vas na razgovor na temu Misliti digitalno: mediji i tehnologijakoji će biti održan u sredu 6. septembra u Šapcu, u Kulturnom centru, Gospodar Jevremova 12, u 19 časova.

Uvodničarka: Divna Vuksanović, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti, saradnica i urednica mnogih uglednih časopisa

Sagovornici: Aleksandar Luj Todorović, doktor nauka, diplomirani inženjer elektrotehnike, profesor; Đorđe Krivokapić, asistent na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu  i Programski Direktor SHARE Fondacije; Zoran Jovanović, PR marketing i konsalting Kato doo;

Moderatorkinja: Tamara Vučenović, urednica, autorka i voditeljka radio emisije Digitalne ikone na Radio Begradu 2.

Teme koje će biti predmet razgovora u Šapcu su: mitovi o novim medijima, interaktivnost i novi mediji, društvene posledice digitalizacije, novi mediji i (nova) etika, kako novi mediji mogu doprineti demokratizaciji društva.

To će biti osmi u seriji od deset razgovora koje organizuju IP Clio i Pokret Novi optimizam pod nazivom  Mediji i Novi optimizam, a u okviru obeležavanja dvadeset godina postojanja edicije Multimedia. Razgovori su do sada realizovani u Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru, Subotici, Užicu i Kragujevcu dok će naredni biti u Šapcu, Boru i Zaječaru.

Ove godine navršava se 20 godina pisustva edicije  Multimedia, IP Clio, u stručnoj i široj javnosti. Nedavno, na 23. međunarodnom salonu knjiga u Novom Sadu, uručeno je i poslednje u nizu priznanja – Povelja Novosadskog sajma za dvadesetogodišnjicu uspešne aktvinosti što je četvrto priznanje dosadašnjem uredničkom konceptu i aktivnostima.

Namera nam je da “radno obeležimo” ove jubileje u Srbiji i to sa svojim dugogodišnjim partnerima i saradnicima. Serija razgovora pod nazivom  Mediji i Novi optimizam  ima za cilj da otvori javnu debatu o društvenom statusu i uticaju savremenih medija, medijskoj kulturi, profesionalnom položaju novinara. Time nastavljamo sa dvodecenijskim podsticajima medijskim poslenicima da se aktivnije zalažu za obrazovanje i unapređenje profesije. Dnevni list Danas, kao i agencija Beta takođe obeležavaju dve decenije delovanja. Ova naša dva ugledna, neposrnula i nepotkupljiva izvora informacija i kritičkog mišljenja, učestvovaće i beležiće debate koje će se raealizovati u deset gradova Srbije.

Na prvoj debati u Novom Sadu, “Medijska pismenost i medijska kultura” pokrenuta je i inicijativa za pisanje a zatim i potpisivanje Deklaracije o medijskoj pismenosti. Deklaracijom u 10 tačaka istaknuti su zahtevi i preporuke nadležnim organima za jasnije i efikasnije određenje državne politike u domenu medijske pismenosti. Nezavisno društvo novinara Vojvodine, IP Clio i Pokret Novi optimizam bili su prvi potpisnici deklaracije.

U trenucima obeleženim medijskom neslobodom, u vremenu u kojem se situacija u medijskim oblastima ocenjuje kao alarmantna a cenzura priglušuje glasove drugačije od dominantnih, gde tabloidna štampa postaje izvor (ne)proverenih informacija i gde je umeće medijske manipulacije postalo obavezna veština državnih funkcionera, postavlja se pitanje šta i kuda dalje? Može li se nastaviti ovim utabanim putem medijskog terora i tražiti u mraku sad već retke svetionike ili treba tražiti nova rešenja, nove pristupe iznalaženju slobode govora, mišljenja, informisanja? Ova, i mnoga druga pitanja sve više dobijaju na svojoj aktuelnosti, a da bi se došlo do odgovora neophodno je pokrenuti dijaloge, sučeliti stavove, kritički pristupiti problemu. Edicija Multimedia već dvadeset godina održava tradiciju postavljanja pitanja i davanja odgovora; namenjena stručnoj i široj javnosti aktivno se bavi širenjem medijske pismenosti i kulture. “Novi optimizam” prepoznao ju je kao jedan od onih retkih svetionika koji se ne gase, odnosno, koji ne bi smeli biti ugašeni! Zato istupamo zajednički stvarajući biblioteku Novog otpimizma.

Kada je reč o temama o kojima će se diskutovati u razgovoru na temu “Publika kao (ne)kritika”, iz Biblioteke Novog optimizma izdvajamo:

Džozef Tjurou “Mediji danas I i II”, Stjuart Prajs “Izučavanje medija”, Džejms Poter “Medijska pismenost”, Štefan Rus Mol “Novinarstvo”, Manuel Kastels “Moć komunikacija”

 

Sledeća debata “Mesto televizije u savremenom medijskom” sistemu biće održana u Boru, 12. septembra.

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form