Nova solidarnost za Kikindske! - 21. rođendan Kikindskih novina

10.10.2019. Beograd

Već ovog vikenda nastavljaju se aktivnosti na širenju ideje Nove solidarnosti kroz gradove i opštine cele Srbije.

 

U subotu 12. oktobra zajednički proslavljamo 21. rođendan Kikindskih novina, nezavisnog lista koji odoleva uprkos pritiscima i pretnjama, i svakog petka pruža Kikinđanima istinite informacije o dešavanjima i problemima u ovom gradu, uz objektivan i kritički osvrt na rad lokalne vlasti.

U okviru proslave pripremljen je celodnevni program, koji počinje u 9 časova na Gradskom trgu u Kikindi uličnom akcijom koju organizuju dnevni list Danas, Kikindske novine i pokret Novi Optimizam.

Prvi broj Kikindskih novina pojavio se na kioscima u Kikindi i okolnim mestima u oktobru 1998. godine. Od tada pa do danas, za taj nedeljnik su pisali najznačajniji novinari i druge važne ličnosti iz Vojvodine, Srbije i regiona. Ovaj list je prepoznatljiv i jedinstven zbog svog objektivnog i nepristrasnog izveštavanja, kao i kritičkog odnosa prema svakoj vlasti. Kikindske novine  nisu samo nedeljnik, već i stub društvenog aktivizma u ovom delu Vojvodine. O tome svedoče brojne društvene akcije, tribine, koncerti, izložbe...

Zbog svog rada Kikindske su se često nalazile na meti lokalnih moćnika, što je dostiglo kulminaciju u prethodnih nekoliko godina. Konstantni pritisci, od finansijskih do direktnih pretnji, doveli su do toga da je list u jednom periodu bio pred gašenjem. U aprilu 2018. godine Grupa za slobodu medija i Novi Optimizam pokreću akciju „Branim Kikinske – za narednih 1000 brojeva!“. Akcija u kontinuitetu traje do danas, a njen cilj je prikupljanje sredstava za opstanak i normalno funkcionisanje lista. U februaru 2019. godine dnevni list Danas se na poseban način uključuje u akciju, pa tako štampana izdanja Danasa i Kikindskih petkom izlaze zajedno.

Akcija „Branim Kikindske“ biće nastavljena i u subotu, pozivom Kikinđanima da se pretplate na štampano izdanje lista, uplate donaciju, ili postanu članovi Kluba čitalaca Danasa.

Učestvuju Dragoljub Draža Petrović, Jelka Jovanović, Nedim Sejdinović, Snježana Milivojević, Nebojša Zelenović, Slavko Golić, Gordana Nonin, Dušan Kokot, Branislav Guta Grubački i drugi. Domaćin je Željko Bodrožić, glavni urednik Kikindskih novina.

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form