Održan 9. sastanak zajedničkog konsultativnog odbora između predstavnika civilnog društva u Republici Srbiji i Evropskoj Uniji

11.10.2019. Beograd

U četvrtak 10. oktobra održan je 9. sastanak zajedničkog konsultativnog odbora između predstavnika civilnog društva u Republici Srbiji i Evropskoj Uniji. Glavna tema bilo je stanje demokratije u Srbiji i prostor za delovanje građanskog društva.

Branislav Grubački je, kao osnivač Novog Optimizma, ispred naše organizacije govorio na sesiji pod nazivom „Sloboda okupljanja i udruživanja -  pogled van Beograda“, posvećenoj problemima sa kojima se suočavaju pojedinci i organizacije u gradovima i opštinama širom Srbije, koje deluju slobodno i nezavisno, i bore se za očuvanje javnog interesa.

Ukratko podsećajući na istorijat „Zelenog zvona“ i Novog Optimizma, koji je 2016. godine  prognan iz Zrenjanina voljom lokalnih moćnika, Grubački je istakao da je i to primer kako se danas tretiraju akteri iz civilnog društva koji su zaista nezavisni od vlasti, i koji objektivno i kritički posmatraju stanje u društvu.

Tokom prethodnih 15 godina Novi Optimizam je ostvario odličnu i kontinuiranu saradnju sa brojnim udruženjima, pokretima, medijima, neformalnim grupama i pojedincima u mnogim lokalnim sredinama, kao što su Kikinda, Novi Sad, Pančevo, Kraljevo, Požega, Niš i mnoge druge. Ovu priliku smo iskoristili da strane goste detaljnije informišemo o pretnjama, pritiscima i svim drugim poteškoćama koje na svakodnevnom planu imaju naši lokalni partneri, kao autentični borci za odbranu ljudskih prava i demokratskih vrednosti.

Grubački je goste upoznao i sa inicijativom Novog Optimizma i saradnika pod nazivom Nova solidarnost, koja ima za cilj formiranje mreže pomoći i solidarnosti između svih koji u ovom trenutku trpe pritiske na lokalu. Mreža je usmerena ka zajedničkim okupljanjima, medijskom nastupu, prikupljanju sredstava i druge neophodne pomoći, kao i svim drugim terenskim aktivnostima koje ugroženima pokazuju da nisu sami.

Ostala izlaganja u subotu bila su posvećena slobodi udruživanja u stručnim i akademskim oblastima delovanja, stanju u medijima, kao i položaju sindikata i radničkih prava. Svoje iskustvo i razmišljanja predstavili su između ostalih, Aleksandar Jovanović (Odbranimo reke Stare planine), Lidija Komlen Nikolić (Udruženje tužilaca Srbije), Gazela Pudar Draško (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Gordana Bjeletić (Južne vesti, Niš) i Sunčica Ivanović (Visoka medicinska škola strukovnih studija iz  Ćuprije).

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form