Održana Skupština "Novog optimizma"

04.11.2016. Beograd

Pokret nastavlja svoje delovanje iz Beograda

Skupština prijatelja „Novog optimizma“ održana je 4.11. u 13 h u Medija centru. “Novi optimizam“ je do sada delovao iz Zrenjanina na teritoriji Vojvodine,  Srbije i regiona. Nepoželjan u Zrenjaninu, Pokret se preselio na novu adresu u Beogradu,  Terazije 3/1, gde će nastaviti svoje aktivnosti iz Medija centra. 

Okupili su se svi oni koji su se tokom dvanaest godina postojanja „Novog optimizma“ osećali kao deo Pokreta, odnosno, prijatelji, saradnici, učesnici u projektima, koncertima, izložbama, tribinama, promocijama knjiga, filmova.

Govornici na skupštini bili su Ksenija Radulović, Gojko Božović, Željko Bodrožić, Marija Dakić, Branislav Grubački Guta.

Kratkim filmom prisutni su se podsetili ključnih aktivnosti Pokreta do sada: tokom dvadesetpetogodišnjeg rada “Zelenog zvona” i dvanaestogodišnjeg delovanja organizacije “Novi optimizam“ organizovani su brojni kulturni događaji, akcije, koncerti, izložbe, performansi, radionice,  kampanje... njihov broj nije moguće prebrojati.

Govornici na skupštini skrenuli su pažnju na širi kontekst Novog optimizma, na značaj koji takav Pokret ima ne samo na lokalnom nivou, već i na širem, regionalnom. U tom kontekstu je i Ksenija Radulović, teatrološkinja, dramaturškinja, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti, uporedila „Novi optimizam“ sa „svojevrsnim svetionikom koji osvetljava ne samo malo mesto iz kojeg potiče, već baca refleksiju i na celu Bačku, Srbiju, region. „Zeleno zvono“ je bilo takvo mesto, projekat u malom mestu u Srbiji koje kulturološki, sociološki prevazilazi domete te male sredine. Ljudi se stalno sa svojim energijama sele, a tako se i Guta sa svojim svetionikom seli u Beograd gde će nastaviti da baca svoje refleksije, uz pomoć svih nas, kao i do sada.“

Željko Bodrožić, novinar i potpredsednik NUNS-a, istakao je da je tu ispred funkcije ali i kao prijatelj. Postavio je pitanje„Kako biti optimista? Naročito u ravnom Banatu. Treba imati snage, volje i Gutu. Zrenjanin je isporučio mnoge velike ljude, među kojima je sada i Guta.“

Gojko Božović, pesnik, književni kritičar, esejista i izdavač, ali i član upravnog odbora fonda “Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov”, naglašava kako je “vrednost Pokreta da nas podseti na smisao aktivnosti, da od nas ipak nešto zavisi. U zavisnosti od toga koliko ćemo u kontaktu sa drugim ljudima uneti dobrog duha i energije i pozitivnog pristupa, možda se neke stvari ipak mogu promeniti.  Ako pokušamo da se u nekoliko reči podsetimo šta Novi optimizam zapravo jeste odlučićemo se za: Aktivizam, Nadu, Solidarnost, Otpor. Potrebno je obnoviti taj izvorni smisao reči da bismo se bolje razumeli i da bi mogli jedni drugima da kažemo potrebne reči, reči podstreka, ohrabrenja, ali i da bismo rekli jedni drugima punu istinu.“

Prisutnima se predstavila Marija Dakić, koordinatorka programa, novo lice „Novog optimizma“. Istakla je da će Pokret nastaviti sa svim dosadašnjim aktivnostima, po kojima i jeste bio poznat, ali i da će u skladu sa novim okolnostima i kontekstom  organizovati nove prateće sadržaje. „Volela bih kada bi mladi u „Novom optimizmu“ videli i osetili ono što sam i ja tu pronašla: mesto gde se njihov glas čuje i odakle može da se širi dalje. Pokret i okuplja umetnike, naučnike, preduzetnike, pronalazače i druge izuzetne pojedince, sa ciljem da ih kao dobar primer predstavi najširoj javnosti. Ali stavila bih akcenat na okupljanje, zajedništvo, komunikaciju, kako bismo jedni drugima prenosili dobre, zdrave ideje i na taj način širili mrežu optimizma svuda oko nas, ali i ne bismo li podsticali aktivizam i želju za učešćem mladih u društvu koje ih okružuje. Mislim da se svako od nas može pronaći u takvim porukama i ciljevima.”

Kako je „Novom optimizmu“ onemogućeno dalje delovanje iz Zrenjanina, Beograd se pojavio kao sasvim primerena destinacija. Pokret neće svoje aktivnosti ograničiti na prestonicu već će iskoristiti pun potencijal daljeg širenja mreže aktivnosti iz centra Srbije kako po manjim mestima Republike tako i po regionu. 

Guta ističe kako je Branko Gligorić, direktor Medija centra, pružio utočište njemu i njegovoj organizaciji, ali da isto tako može biti i sigurna kuća i drugim pojedincima, preduzetnicima, organizacijama, i celokupnom nevladinom sektoru. 

Događaj koji sledi, a koji čini okosnicu celokupnog programa jeste „Dodela nagrada Novog optimizma“ 10. decembra.

 

Pokret „Novi optimizam“ i ubuduće će raditi u skladu s uverenjem da je Novi početak potreban našem društvu. Neophodna nam je i Nova solidarnost, koja podrazumeva iskrenu brigu i saosećanje, otvorenost i pažljivo slušanje drugog, kao i jačanje veza među ljudima i organizacijama koji, umreženi, nastavljaju da brane slobodu i ljudska prava.

Pozivamo vas da sa nama gradite novu solidarnost i da nam pružite podršku u ostvarivanju ciljeva “Novog optimizma”.

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form