Opoziciono ili nezavisno novinarstvo?

25.07.2019. Beograd

Društvo ne može da se menja, da uči i raste ukoliko su putevi informacija zakrčeni. O našim medijima, o ugušenim slobodama, cenzuri i autocenzuri, pričaćemo tokom druge večeri Zone Novog Optimizma.

Kako smo došli do toga da se preostali nezavisni novinari u Srbiji doživljavaju i tretiraju kao ključni opozicioni aktivisti? Već je mnogo puta diskutovano o tome kako je vladajući režim, svestan važnosti informacija i informisanja, uspostavio kontrolu nad medijima, kao najvažniji element sopstvene moći. Međutim, u poslednje vreme je sve vidljivije da i opozicioni političari one medije koji su uspeli da se odupru režimskim pritiscima posmatraju kao „svoje“, i očekuju jednu vrstu povlašćenog tretmana.

 

Druga tribina okupiće predstavnike slobodnih medija, koji godinama odolevaju žestokim političkim i finansijskim pritiscima. Da li se uopšte može profesionalno obavljati ovaj posao u atmosferi stalnih prednji i napada? Kakve sve posledice može izazvati svakodnevna propaganda, u kojoj se „neposlušni“ mediji proglašavaju izdajnicima koji rade protiv interesa svoje zemlje?

 

Cilj je da na ovoj tribini čujemo stavove najvažnijih ličnosti u medijima, koji se mogu posmatrati kao simboli slobodnog novinarstva u Srbiji. Da još jednom utvrdimo koji su to slučajevi na kojima se lomi budućnost medija? Pored razgovora i razmene mišljenja i iskustava, vrlo je važno poslati poruku javnosti o dimenzijama problema u kojima se slobodni mediji nalaze. Društvo će samo,svojim angažovanjem,dati odgovor na pitanje da li su mu potrebni mediji koji izveštavaju objektivno i kritički, ili samo propagandni pamfleti vladajuće stranke, kao novine podaničke Srbije.

 

Ako se najveći broj medija nalazi pod kontrolom vlasti, da li je neophodno da i opozicija ima svoje, ili je ponašanje lidera opozicije upozorenje da samo kroz smenu vladajuće garniture nećemo dobiti i suštinsku promenu kojoj težimo?

 

Pored Danasa, kao jedinog preostalog nezavisnog dnevnog lista, i Bete, novinske agencije sa preko 25 godina rada, govorićemo o nedeljnicima, elektronskim medijima, portalima, ali  i lokalnim medijima, koji su stub informisanja  i demokratije u Srbiji, a trenutno su najviše izloženi pritiscima i ucenama.

 

Tribinu će moderirati novinarka Milica Kravić Aksamit.

 

Učestvuju:

Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Danas"

Teofil Pančić, novinar nedeljnika "Vreme"

Jelka Jovanović, novinarka nedeljnika "Novi Magazin"

Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN

Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva

Zlata Kureš, novinarka agencije "Beta"

Sanja Kljajić, novinarka DW    

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form