Petooktobarska republika - skup povodom 19 godina od demokratskih promena održaće se 5. oktobra u CZKD

01.10.2019. Beograd

Skup povodom devetnaeste godišnjice velikog građanskog protesta, kojim je odbranjena izborna volja i zbačen sa vlasti zločinački režim Slobodana Miloševića, biće održan naredne subote u prostorijama Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, na adresi Birčaninova 21.

Zvaničan program „Petooktobarske republike“ počinje 05.10. u 20.30 časova, kada će biti predstavljena knjiga profesora Nebojše Vladisavljevića pod nazivom „Uspon i pad demokratije nakon Petog oktobra“ u izdanju izdavačke kuće „Arhipelag“. O samoj knjizi, ali i događajima koji su u njoj analizirani, pored profesora Vladisavljevića, govoriće takođe profesori Fakulteta političkih nauka Ilija Vujačić, Đorđe Pavićević i Milan Podunavac. Ovu tribinu će moderirati osnivač i glavni urednik izdavačke kuće „Arhipelag“ Gojko Božović.

Ne može se osporiti da su petooktobarske demokratske promene donele mnogo, i da imaju brojne važne tekovine. To su, između ostalog, uspostavljanje slobodnih izbora i mehanizama za mirnu smenu vlasti, prekid ratova, kraj spoljne blokade i članstvo u ključnim međunarodnim institucijama, rast životnog standarda. To je bez sumnje jedan od najznačajnijih događaja u našoj istoriji. Sa druge strane, postoji i jak osećaj neispunjenih očekivanja od 5. oktobra, i zato često različiti politički akteri, intelektualci, novinari i predstavnici drugih uglednih profesija, kao i aktivisti, simbolički govore o „6. oktobru“. kao danu koji nikada nije došao. O tome razgovaramo na drugoj tribini pod nazivom „Čekajući 6-i...19 godina kasnije“. Tribinu će moderirati Vladimir Milić iz Produkcijske grupe „Mreža“, a učesnici su:

Branka Prpa - istoričarka

Teofil Pančić – novinar lista „Vreme“

Goran Marković – reditelj i profesor

Biljana Stojković – profesorka Biološkog fakulteta

Miodrag Simović – aktivista pokreta „1 od 5 miliona“

Posetioci će biti u prilici da pogledaju i film o dešavanjima 5. oktobra 2000. godine sastavljen od materijala PG „Mreža“ – snimci, izjave, fotografije („Iz Mrežine arhive“).

Takođe, pre početka zvaničnog programa, prisutni će videti kratak film o platformi „Nova solidarnost“, koja okuplja sve pojedince i organizacije koji su u ovom trenutku zbog svog javnog delovanja ugroženi od strane autokratskog režima, a moći će i da potpišu Povelju Nove solidarnosti, čime će podržati mrežu i postati njen deo.

Skup zajednički organizuju izdavačka kuća "Arhipelag", Centar za kulturnu dekontaminaciju, PG Mreža i pokret "Novi Optimizam".

Dođite i budite deo Petooktobarske republike!

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form