POVERENJE JE REŠENJE – Šabački primer i inicijative iz cele Srbije

24.07.2018. Beograd

Šabac je proglašen gradom Novog optimizma jer predstavlja „zonu demokratije” 

Ovaj dan je posvećen inicijativama iz cele Srbije koje delaju na lokalnom nivou i šire. Ovo su priče o njhovim lokalnim revolucijama i idejama koje su promenile naše društvo.

Proteklih 6 godina unižavanje građana i građanki doveli su do apatije i ravnodušnosti, odustajanje od promena i tapkanja u mestu. Lokalne inicijative pojavljuju se kao spas i predstavljaju ključni faktor promena, buđenja i smelosti da se pokrenu i urade nešto u svojoj okolini.

Učesnici će biti predstavnici inicijativa iz: Pančeva, Požege, Kraljeva, Mladenovca, Novog Sada, Niša, Šapca, Beograda…

Razgovor vode: Nikola Ćurčin (profesor) i Dragan Popović (Kuća ljudskih prava)

Zašto baš u Šapcu?

Šabac je proglašen gradom Novog optimizma, jer se pokazao kao bezbedno mesto za razgovore o važnim društveno-političkim pitanjima u našem društvu. Šabac predstavlja „zonu demokratije”, ne samo zbog toga što ovde stranke autoritatnog režima nisu na vlasti, nego zato što je to grad koji je lider u primeni mehanizama koji podstiču neposredno učešće građana u donošenju odluka od zajedničkog interesa i upravljanju javnim poslovima. Promenom lokalnih propisa tokom 2017. godine praktično je omogućeno da stanovnici mesnih zajednica na referendumu direktno odlučuju na koje projekte će biti utrošen novac prikupljen od poreza na njihovoj teritoriji- obnovu ambulante, škole, izgradnju vodovoda, asfaltiranje puteva, pomoć kulturno-umetničkim društvima ili nešto drugo.

Na samom događaju predstavnici lokalne administracije prezentovaće kako je sproveden postupak referenduma o načinu korišćenja budžetskih sredstava prikupljenih iz poreza. Pored njih, na konferenciji će i inicijative iz cele Srbije, i njihovi predstavnici, predstaviti svoju priču o lokalnoj revoluciji i promeni koju žele da postignu. Kroz kratke i efektne prezentacije, ali i razgovor sa publikom, oni će objasniti zašto je njihova misija važna i kako menjaju društvo na bolje. Autentične lokalne priče o suprotstavljanju političkom establišmentu i privatnim interesima trebalo bi da prisutnima i javnosti služe kao inspiracija, ali i kao vodič koji su to vidovi angažmana koji mogu imati širi značaj.

Seme Novog optimizma zaista počinje da raste u ovom gradu!

Vidimo se!

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form