×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: /home3/gutazz/public_html/novioptimizam.rs/images/galerije/ ×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/

Prepreke za jednakost – diskriminacija žena sa invaliditetom

05.06.2018. Beograd

Pokret “Novi Optimizam” zajedno sa organizacijom “Iz kruga” i uz podrška ambasade Australije, organizovao je tribinu “Prepreke za jednakost – diskriminacija žena sa invaliditetom”. Razgovor je održan u 6. juna u Ambasadi Australije.

 

Na tribini su govorile Ljupka Mihajlovska, direktorka Univerzitetskog centra za studente sa hendikepom Univerziteta u Beogradu; Snježana Jolić, pravnica u Ministarstvu poljoprivrede i članica organizacije „Iz kruga“, dok je tribinu moderirala Milesa Milinković, aktivistkinja i direktorka Međunarodnog filmskog festivala o invalidnosti „Uhvati film".

Uvodnu reč imala je Njena ekselencija ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini.

Ne postoje zvanični podaci o broju žena sa invaliditetom u Srbiji. One su višestruko diskriminisane, prvo na osnovu pola, a zatim na osnovu invaliditeta. One su četiri puta više izložene nasilju nego žene bez invaliditeta. Pored arhitektonske nepristupačnosti u svim oblastima života, i dalje su suočene sa patrijarhalnim stavom da ne mogu ispuniti tradicionalnu ulogu kao žene (da budu majka, domaćica i žena, seksualno poželjna...) Žene sa invaliditetom su isključene iz zajednice, imaju ograničene mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje, odnosno, ekonomsku samostalnost. Izložene su diskriminaciji i stigmatizaciji i kontroli od strane drugih, a samo nasilje nad ženama se invaliditetom se često relativizuje. Dodatno, ženama sa invaliditetom često nije dostupna pravna zaštita, suočavaju se sa diskriminacijom prilikom pružanja javnih usluga, kao i nedostatkom usluga podrške. Ovi faktori žene sa invaliditetom stavljaju u potpuno zavistan položaj, kako finansijski, tako i emocionalni u odnosu na porodicu ili partnera. Zbog nepristupačnosti zajednice često se susreću i sa socijalnom izolacijom, odnosno imaju ograničenu socijalnu mrežu i pristup informacijama. Predrasude i stereotipe žene sa invaliditetom često internalizuju i vide sebe kao manje vredne, pripisujući sebi odgovornost za nasilje koje trpe. Takav položaj žene sa invaliditetom praktično onemogućava prepoznavanje i prijavu nasilja, koje je dodatno osnaženo strahom žene za svoju budućnost i život.

„... IZ KRUGA - Beograd“ je organizacija koja je osnovana 1997. sa ciljem da pomogne osobama sa invaliditetom, a pre svega ženama koje trpe neki od oblika nasilja i diskriminacije, kroz psihološku i besplatnu advokatsku pomoć. Aktivistkinje orgaizacije su kako žene sa invaliditetom tako i žene bez invaliditeta. Korisnice su nam sve žene sa invaliditetom bez obzira na vrstu i stepen invalidnosti. Primarni cilj je podrška ženama sa invaliditetom zbog njihove višestruke diskriminacije. Misija organizacije je poboljšanje društvenog položaja žena sa invaliditetom na teritoriji Srbije i ostvarenje ljudskog prava na život bez nasilja i diskriminacije.

„Novi Optimizam za Novu Solidarnost" je niz tribina i javnih događaja koje Pokret „Novi optimizam" organizuje uz podršku Australijske ambasade u Beogradu. Svi javni događaji realizovani su u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Kikindi. Na ovim tribinama želeli smo da otvorimo neke od ključnih tema za koje smatramo da je važno da se o njima razgovara u javnom prostoru. Do sada govorilo se o temama populizma i nacionalizma i ljudskim pravima,  skrenuli smo pažnju na pitanje stanja u medijima, kao i na goruće pitanje nasilja nad ženama i kako se ono predstavlja u medijima. Cilj nam je da kroz ove teme postavimo, između ostalog, i pitanje da li se, koliko i na koji način govori o ovim temama u javnom prostoru u Srbiji i regionu.

 

{gallery}diskriminacija-zena{/gallery}

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form