Pres konferencija povodom dodele nagrade "Dobar primer Novog optimizma"

10.12.2016. Beograd

Beograd, Medija centar, 9. decembar 2016.

Pokret „Novi optimizam“ je 9. decembra u beogradskom „Medija centru“ objavio ovogodišnje laureate nagrade „Dobar primer Novog optimizma“, zaštitnika građana Sašu Jankovića i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

U obrazloženju nagrade, koje je napisao profesor Ratko Božović,  a pročitao glumac Branislav Trifunović, ističe se kako su Šabić i Janković “pokazali na delu kako se obezbeđuje zaštita ljudskih prava i vladavina prava, kako se uspostavlja odgovornost i integritet državnih institucija. I kako se stiže do ciljeva dobrog upravljanja i brige o javnom interesu. U okolnostima autokratske vladavine i defektima političke kulture,  oni su kontrolu, usmeravanje i uređivanje javnih poslova  ostvarivali koristeći maksimum svojih ovlašćenja i to u državi u kojoj se oduvek više traži saglasnost vladajuće volje nego što se autonomno dela i racionalno odlučuje”.

Rodoljub Šabić, kao prvi poverenik za informisanje  od javnog značaja i zaštitu podatakao ličnosti, “pokazao je visoke standarde profesionalnosti i odgovornosti  u obavljanju poverene mu dužnosti. Bez kompromisa je  prema svima onima koji izbegavaju da javno saopšte informacije  od javnog značaja koje službeno poseduju a javnost ima pravo da o njima bude  obaveštena. Svaka vlast nastoji da sakrije od očiju javnosti nezakonit rad nosilaca javnih funkcija u duhu zapažanja da je svaka vlast kao pečurka i da najbolje uspeva u mraku”, navodi se u obrazloženju.

Saša Janković, kao prvi ombudsman, preuzeo je dužnost da brani sve one kojima su ugrožena ljudska prava, građanske slobode i njihovo dostojanstvo, i “već sada je prepoznatljiv njegov  veliki doprinos u izgradnji pravne države i uspostavljanju vladavine prava. Njemu je neprihvatljivo da  osionost političke volje  bude iznad zakona. Svoj kredibilitet izgradio je svojom profesionalnošću, objektivnošću i stručnošću. Tako je i postao svetionik građanskog društva u zaštiti ljudskih sloboda i vladavini prava.”

Željko Bodrožić, potpredsednik NUNS-a ali i “najdugovečniji voditelj tribina kod Gute u Zrenjaninu”, poželeo je dobrodošlicu svima prisutnima i najavio je učesnike programa. Prisutnima se obratio i Ratko Božović. Profesor je naveo kako ne veruje da u Srbiji ima razloga za optimizam, i da je ugroženo kritičko mišljenje i kritička javnost. “Nema smisla misliti, ako 

mislimo jednoumo, ako nema razlike i dijaloga, a u ovoj državi zaleđenoj po pitanju kritičkog mišljenja, nema dijaloga”. Međutim, ipak dodaje, da “Novi optimizam” vidi kao svojevrsnu oazu gde se brane vrednosti manjinskog i kritičkog mišljenja.

Ivan Ivanji, književnik i prevodilac, kao i prošlogodišnji dobitnik nagrade “Dobar primer

Novog optimizma” simbolično  je predao svoju “zelenu krunu optimizma” ovogodišnjim laureatima koji ga, kako kaže, podsećaju na Don Kihote. “Da li je Don Kihot, vitez tužnog lika bio optimista kad je jurišao na svoje vetrenjače? Međutim, te vetrenjače u lepom pejsažu nisu bile tako opasne, kao one na koje jurišaju Šabić i Janković. Utoliko više mislim da oni mora da su duboko u duši optimisti, jer taj juriš ipak vode”.

Rodoljub Šabić, u obraćanju prisutnima, izjavio je kako misli da nije dobra stvar da državni funkcioneri dobijaju povelje za građansku hrabrost jer minimum hrabrosti i korektan odnos prema funkciji koja se obavlja nešto što se očekuje. Međutim, “ako je ovo priznanje zasluženo onda verujem da je bilo i više nego dovoljo motiva da se to zaradi. To što radim nije nikakva zaštita apstraktnih ljudskih prava. To se pretvorilo zaštitu nečega što je minimum onoga što zovemo ljudskim dostojanstvom.” Na kraju obraćanja, uz osmeh na licu, ipak je usledilo kako “ova nagrada dolazi iz jako dobrih ruku, ona me svrstava u društvo sjajnih ljudi, i primam je u izvrsnom društvu, i zato je i primam sa velikim zadovoljstvom.”

Saša Janković smatra da predstavlja tiši deo Srbije. Ne veruje da su naši građani izgubili elementarne vrednosti poput pravičnosti, logičnosti, principijelnosti, već da vlast predugo stavlja pod reflektore ono najgore među nama, a ono najbolje guraju pod površinu. “Nije teško biti optimista na mestima gde je stvarnost ružičasta. Na žalost, ne živimo u takvom delu sveta, i nove generacije moraju da budu novi optimisti. I moramo u ovom svetu kakav jeste da nađemo osnov za taj optimizam ili da ga stvorimo.” Ipak, sve oko njega uverava ga da razloga za optimizam ipak ima! I u tom smislu, ne misli da je ova nagrada neprimerena, naprotiv, “mislim da je vreme da skinemo grč sa lica.”

Pokret "Novi optimizam" od 2004. godine dodeljuje Nagradu "Dobar primer Novog optimizma".Nagrada se dodeljuje osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu ,,Novog optimizma’’, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.Od 2005. godine, nagrada se dodeljuje 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava i rodjendan Pokreta "Novi optimizam".

Poslednji dobitnici nagrade “Dobar primer Novog optimizma” su: Zrenjaninska Muzička škola “Josif Marinković” (2009), Mirjana Karanović (2010), članovi beogradskog rege sastava Del Arno Band (2011), Autori i glumci serijala “Državni posao” (2012), novinar nedeljnika “VREME” i pisac Dragan Todorović (2013). 2014. nagrada je posthumno dodeljena Mirku Đorđeviću, esejisti i prevodiocu, ali i doživotnom i nezamenljivom potpredsedniku Pokreta "Novi optimizam". 2015. laureat nagrade bio je pisac, prevodilac i novinar Ivan Ivanji.

Ove godine, nagrada će biti svečano uručena zaštitniku građana Saši Jankoviću i povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću u Novom Sadu u Studentskom kulturnom centru "Fabrika" u 18:30 h.

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form