Program posvećen dodeli nagrade "Dobar primer Novog Optimizma" za 2019. godinu

02.12.2019. Beograd

Povodom dodele tradicionalne godišnje nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“ za 2019. godinu, čiji su laureati uzbunjivač iz Valjeva Aleksandar Obradović i profesorka Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković, aktivisti i prijatelji Novog Optimizma pripremili su dva značajna događaja u narednim danima.

Prvo okupljanje biće organizovano u petak 6. decembra u Valjevu, u 18 časova na Gradskom trgu, odakle će se učesnici, nakon održanog protesta, uputiti ka kući Aleksandra Obradovića, gde će radniku  i uzbunjivaču iz fabrike „Krušik“ nagrada „Dobar primer Novog Optimizma“ biti dodeljena u kućnom pritvoru. Takođe, karikaturista Dušan Petričić će Aleksandru pokloniti svoju karikaturu specijalno izrađenu za ovu priliku.

Centralni događaj se održava na Međunarodni dan ljudskih prava i 15. rođendan Novog Optimizma, 10. decembra u prostorijama Ustanove kulture Stari grad (Kapetan Mišina 6a). Profesorki Biljani Stojković nagradu će uručiti prošlogodišnja laureatkinja, rediteljka Milena Minja Bogavac, a okupljenima će se obratiti i Kristina Obradović, supruga Aleksandra Obradovića. Pripremljen je i prateći program o 15 godina rada Novog Optimizma. Događaj počinje u 19 časova.

Za sve aktiviste, predstavnike medija i druge građane koji žele da prisustvuju događajima, Novi Optimizam je obezbedio organizovan prevoz iz Novog Sada i Beograda za Valjevo 6. decembra. Autobusi će krenuti put Valjeva u popodnevnim časovima, a povratak je planiran odmah po završetku događaja. Isto tako, zainteresovani građani iz Valjeva će 10. decembra imati organizovan prevoz na centralni događaj u Beogradu.

U programu će učestovati brojne javne ličnosti, kao što su Marija Srdić, Igor Filipović, Gojko Božović, Minja Bogavac, Mila Jovanović, Valentina Reković, Marinika Tepić, Rodoljub Šabić, Dušan Petričić, Predrag Koraksić Koraks, Željko Bodrožić, Dragoljub Draža Petrović, Srđan Milivojević, Brajan Brković, Vladimir Gajić, Nenad Hadži Maričić i drugi.

Svi koji žele da podrže oslobađanje Aleksandra Obradovića iz pritvora pozvani su da budu deo Nove solidarnosti, tako što će se priključiti akciji prikupljanja potpisa u Valjevu 6. decembra (za vreme protesta i dodele nagrade), u Zrenjaninu 7. decembra, u Novom Sadu 8. decembra i tokom centralnog događaja dodele nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“ 10. decembra u Beogradu. Potpisivanje peticije biće organizovano u centralnim gradskim ulicama u navedenim gradovima.

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form