Promocija knjige "Konstantinović. Hronika" Radivoja Cvetićanina

22.10.2017. Beograd

Promocija knjige Radivoja Cvetićanina “Konstantinović. Hronika”

 

27. oktobra 2017. u Novom Sadu

 

Pokret Novi optimizam, u saradnji sa izdavačima, organizovao je promociju knjige Radivoja Cvetićanina “Konstantinović. Hronika” 27. oktobra u Novom Sadu – Radio café (Radio  021), Svetozara Miletića 45, u 19 časova. Partner promocije je novosadski Radio 021.

Govorili su Žika Berisavljević, izdavač, Teofil Pančić, kolumnista Vremena, dr Branislava Vasić Rakočević, docentkinja Univerziteta, i Aleksandra Bosnić Đurić, kulturološkinja, razgovor je moderirala Gordana Nonin, novinarka.

 

Knjiga “KONSTANTINOVIĆ. Hronika” na 815 strana, uz oko 100 fotografija, dokumenata i ilustracija, i 1000 imena u Indeksu ličnosti, govori o životu i delu književnika i filozofa Radomira Konstantinovića.

Izdavači Dan graf (Danas) iz Beograda i Fondacija Stanislav Vinaver iz Šapca ističu da je u pitanju NAJVEĆA BIOGRAFIJA SAVREMENE SRPSKE KNJIŽEVNOSTI.

Autor knjige “Konstantinović. Hronika” RADIVOJ CVETIĆANIN (1947) diplomirao je književnost na Beogradskom univerzitetu. Kao novinar pisao je u vodećim srpskim listovima Politici i Borbi, i u nedeljniku NIN, a suosnivač je i nezavisnog dnevnika Danas, čiji je komentator. Priređivač je knjige “Nova Evropa”, o diplomatskim izveštajima Miloša Crnjanskog. Bio je savetnik predsednika Srbije Ivana Stambolića, i predsednika Vlade SR Jugoslavije Milana Panića. Prvi je ambasador Srbije u Hrvatskoj. Tu dužnost obavljao je od 2005. do 2009. godine. O ambasadorskim danima, 2012. objavio je dnevnik “Zagreb indoors”.

 

Autor u knjizi ovako predstavlja Radomira Konstantinovića:

“Dete profesora univerziteta, ministra i kraljevog učitelja, koje je progovorilo ne na srpskom nego na francuskom, daroviti i hiroviti đak, bokser, 1944. pozadinac u ratu za oslobođenje Beograda, omladinski akcijaš, pesnik, novinar, tzv. saputnik Komunističke partije, književni, likovni i filmski kritičar, pisac književnih manifesta, romanopisac, književni istoričar, urednik, dramatičar, savetnik ministra, filozof, memoarist, angažovani intelektualac napokon – predvodnik antimiloševićevske Druge Srbije tokom krvavog raspada Jugoslavije. Beketov prijatelj. Prijatelj Bore Ćosića, ali i Miće Popovića, Krleže i Žike Stojkovića, Žike Berisavljevića i Ivana Stambolića, Kasima Prohića i Ota Bihaljija Merina, stanovnik Subotice, Beograda, Ivanjice i Rovinja. Hedonist i asketa. Višestruki laureat i zaboravljen čovek. To je Radomir Konstantinović, kad pročitate ovu „Hroniku“. U njenom starom, dobrom značenju, reč renesansni pristaje upravo njemu: čovek je obilnog dara. On nije pisac jedne knjige i jedne teze. Tvorac je, naprotiv, obimnog, raznovrsnog, klasičnog dela srpske književnosti i filozofije. Pisac stranica nedostižne lepote, mudrosti i vedrine”.

 

Rekli su o knjizi:

 

“I onda mu se ... nad grobom pojavio jedan temom opsesionirani novinar, i priredio mu vjerojatno najtemeljitiju biografsku kroniku u povijesti srpske i inih južnoslavenskih književnosti ... po mnogo čemu veliku i lijepu, koja se čita bez daha”.

Miljenko Jergović, Jutarnji list, 5. avgust 2017.

 

“Onima koji se odvaže na čitanje Cvetićaninove hronike tih će se osamsto strana učiniti premalo ...  jer to nije samo hronika Konstantinovićevog života nego - uprkos autorovoj skromnosti i ogradama - značajan prilog za istoriju srpske kulture, ne samo XX veka”.

Svetislav Basara, Danas, 13. avgust 2017.

 

"Ovog leta taj resurs (knjiga na srpskom jeziku) je obogaćen izvrsnom knjigom Radivoja Cvetićanina Konstantinović. Hronika.”

Latinka Perović, Istina.ldp.rs 4. septembar 2017.

 

"Cvetićaninova monografija jedinstvena je književnopovijesna sinteza, uporediva jedino možda s Kronologijom o Krleži Stanka Lasića".

Mile Stojić, Radio Sarajevo, 8. septembar 2017.

 

"Ovo je veliki poduhvat".

Bora Ćosić, Parobrod, iz Berlina, 17. septembar 2017.

 

"To je čudo od knjige".

Filip David, Parobrod Beograd, 19. septembar 2017.

 

"To je veličanstvena knjiga".

Slobodan Šnajder, Cum grano salis Tuzla, 23. septembar 2017.

 

"Čudesno djelo o ocu Druge Srbije".

Boris Pavelić, Novi list Rijeka, 25. septembar 2017.

 

Video izveštaj sa promocije knjige "Konstantinović. Hronika" u Sarajevu i Novom Sadu možete pogledati na našem you tube kanalu:

 

https://www.youtube.com/watch?v=kccJed11Kx0 

 

 

 

 

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form