Radim, dakle (ne) postojim- rad i aktivizam u Srbiji danas

26.07.2019. Beograd

Može li se govoriti o buđenju građanske svesti u siromaštvu? Ima li aktivizma na ulici, ukoliko se na radnom mestu ćuti o kršenju radnih prava? Četvrte večeri Zone Novog Optimizma govorićemo o situacijama na poslu, o radnim pravima, nasilju, štrajkovima i drugim vidovima pobune. 

Na tribini četvrte večeri festivala govorimo o jednoj od ključnih, a u javnom prostoru čini se skrajnutoj temi  – radu. Govoreći o radu i radnim pravima, tribina će osvetliti i temu aktivizma – centralnu temu tribinskog programa – iz još jednog ugla. Da li je aktivizam na ulici svrsishodan, ako se ne govori o nebrojenim primerima kršenja ranih prava u Srbiji i regionu danas? Da li je moguće probuditi građansku svest u uslovima siromaštva? Kako se u današnjim uslovima boriti za radna prava, i kako je ta borba povezana sa drugim borbama – pre svega sa borbom za ženska prava?

Čini se da su danas u Srbiji mogućnosti za aktivizam vrlo ograničene. Osim teških uslova rada i vrlo niskih plata, poseban problem je što su ljudi ucenjeni svojim radnim mestima da budu lojalni vlasti ili poslodavcu. Bilo kakav vid pobune može da završi otpuštanjem, za šta imamo i sveže primere povezane sa protestima. Međutim, važno je postaviti pitanje koliko sve to ima veze samo sa našom političkom situacijom, a koliko sa neoliberalizmom kao vladajućom paradigmom na globalnom nivou. 

Na tribini će se govoriti o nekim od brojnih primera kršenja radnih prava u Srbiji, a posebna pažnja biće posvećena primerima seksualnog zlostavljanja na radnom mestu, kao i specifičnim celokupno lošem položaju žena u procesu rada. 

Pored mapiranja problema, sa sagovornicama/cima razgovaraćemo o njihovom radu i aktivizmu kao o dobrim primerima borbe za promene, kao i o važnosti  aktivističkog povezivanja i solidarnosti danas.

Kakav nam je aktivizam u budućnosti potreban kako bi do suštinskih promena zaista došlo? Ima li borbe bez solidarnosti ?

Govore:
Jovana Gligorijević
, novinarka nedeljnika „VREME” i Grupa Novinarke protiv nasilja nad ženama; Sofija Mandić, pravnica; Miomirka Mila Melank (SA), predstavnica u parlamentu BH; Milica Lupšor, udruženje ROZA – Udruženje za radna prava žena Zrenjanin; Marija Lukić, Brus; Srđan Milošević, istoričar; Dragan Milanović Pilac, sindikat „Nezavisnost“

 Tribinu će moderirati : Milica Kravić Aksamit, novinarka RTV, emisija „Žena u kutiji”.

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form