Razgovor sa Radetom Šerbedžijom

24.12.2016. Beograd

Medija centar, 27. decembar u 13h

Pozivamo vas na razgovor sa Radetom Šerbedžijom povodom novog izdanja autobiografske proze "Do poslednjeg daha” kao i zbirke izabrane poezije "Stranac" 27. decembra u 13 h u Medija centru. Događaj organizuje Pokret ”Novi optimizam” u saradnji sa Medija centrom uz podršku izdavačke kuće “Nova knjiga” iz Podgorice. 

Na promociji knjiga će, pored Radeta Šerbedžije, govoriti i Borka Pavićević, dramaturškinja, kolumnistikinja i osnivačica „Centra za kulturnu dekontaminaciju“, reditelj Dejan Mijač, novinar Dragan Kremer, dok je moderator Aleksandar Đuričić, novinar. 

Nakon promocije organizuje se i koktel druženje gde će se isprobavati delikatesi koje preporučuje "Vojvodina recommended", regionalni program pokreta "Novi Optimizam". Takođe, nakon promocije, svi zainteresovani posetioci moći će da kupe obe knjige. Isti dan, 27. decembra u 20 h biće održan i koncert Radeta Šerbedžije, sa orkestrom “Zapadni kolodvor”, u Sava Centru.

“Do poslednjeg daha” je knjiga autobiografskih zapisa u kojoj slavni glumac otvoreno govori o događajima i ljudima koji su presudno uticali na njegov život i umetničku karijeru. Ova knjiga je 2004. objavljena u Hrvatskoj i Sloveniji a Šerbedžija je specijalno za srpsko izdanje autobiografije napisao ove godine dva nova poglavlja. Dodatnu atrakciju ove knjige predstavlja serija crno-belih Šerbedžijinih fotografija koje je poznati fotograf Vladan Elaković snimio početkom ove godine u Santa Moniki.

U predgovoru “Stranca” Nikola Petković piše:

“Pa što je onda egzil? Je li on nešto dobro ili je nešto loše. Nešto između? Ili je, baš kao i svako stanje, pojava, stvar bogata značenjem, od svega sve pomalo, a ništa do kraja što se čini da jeste. Da li egzil proizvodi nas promjenljive ili one nas neke druge...? Ne jednom je pitanja na koja filozofija nije našla odgovore na sebe preuzela poezija.

Pisana između ekstraliterarnih toposa Zagreba, Beograda, Ljubljane, Londona, Moskve, Provanse... i literarnih i artističkih persona, Vladimira Majakovskog, Arsena Dedića, Danila Kiša, Žike Pavlovića, Edvarda Munka... ali i njegove nuklearne porodice, Šerbedžijina knjiga je knjiga o ratu, žrtvi, o novim počecima kojima nisu prethodila iskustvena ni egzistencijalna dovršenja. Duboko je humani testament činjenici koju gospodarima rata niti je u interesu priznati, niti imaju intelektualnog ni emotivnog kapaciteta da je prepoznaju. A to je da je svaka nevina žrtva na bilo čijoj strani jedna žrtva previše.”

 

Vidimo se na promociji!

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form