Šabac- grad gde je kultura moć

26.07.2019. Beograd

Poslednji dan Zone Novog optimizma biće posvećen angažovanoj umetnosti. Može li se pojam aktivizma uopšte odvojiti od umetnosti? Goruće teme na koje stavljamo fokus su: pokušaji cenzure u teatrima i osvajanje slobode, stigmatizacija umetnika i umetnica koji se protive političkim pritiscima, mladi u svetu kulture i njihov odgovor na pritiske, uskraćivanje novca za kulturu kao način zauzdavanja slobodne misli.

Poslednji dan Zone Novog Optimizma posvećen je promovisanju grada Šapca kao dobrog primera lokalne sredine koja podstiče kulturno i umetničko stvaralaštvo. Ovaj grad se izdvaja od ostalih po tome što lokalna samouprava ulaže 7% godišnjeg budžeta u kulturu, što je 10 puta veći procenat nego na republičkom nivou. Kao plod toga, ali i velikog angažovanja ljudi iz sveta kulture u Šapcu, nastalo je nekoliko izvanrednih inicijativa, koje će ovom prilikom biti predstavljene.

Prošle godine Minja Bogavac je postala direktorka Šabačkog pozorišta, što je za posledicu imalo promenu u konceptu rada ove ustanove i uvođenje mladih u pozorište. Za Minju je pozorište neodvojivo od omladinskog aktivizma, i zato ovom prilikom kroz kratak film predstavljamo Omladinski klub Šabačkog pozorišta,koji pokreće akciju prijema novih članova.To će biti i povod za razgovor o udruživanju i aktivizmu mladih.

 

U toku 2017. Godine osnovana je Fondacija “Stanislav Vinaver”, koja je u okviru projekta “Vinaverove biblioteke” započela štampanje Sabranih dela Radomira Konstantinovića. Tim povodom prisutnima će se obratiti Slobodan Ilić.

 

Poslednji dobar primer koji je pokazao grad Šabac je imenovanje Nele Tonković, smenjene direktorke Savremene galerije u Subotici, za novu direktorku Narodnog muzeja u Šapcu. Ona će takođe u svom izlaganju govoriti o muzeju, kulturnoj ponudi Šapca,ali i svojim utiscima o Zoni Novog Optimizma.

 

Prisutni će videti i film “Retrospektiva Novog Optimizma”, u kome su predstavljene brojne aktivnosti naše organizacije u prethodnih godinu dana, od tribina širom zemlje, do organizacije izložbi, pozorišnih predstava i dodele nagrade Dobar primer Novog Optimizma za 2018. godinu Mileni Bogavac.

 

Marija Ratković je Šapčanka kojom se grad ponosi zbog njenog nesebičnog umetničkog davanja. Od izložbi u Kulturnom centru, preko tekstova o važnosti očuvanja starih gradskih zdanja, do pozorišnih komada koje je adaptirala, i još mnogo toga ponudila je ta teoretičarka umetnosti i medija, aktivistkinja i lokalpatriotkinja. Zato ćemo čuti njenu priču.

Poslednje i apsolutno ne manje važno, za kraj večeri Šapčani će na Gradskom trgu moći da pogledaju izvanrednu aktivističku predstavu „Muškarčine", u izvođenju omladinskog pozorišta Reflektor Teatar. Videćete dokumentarac o muškosti u Srbiji danas i na koji način se tretira maskulinitet, odnosno formira u našoj kulturi. Ideja i poruka koju ona treba da prenese jeste poruka o slobodi, o ličnom ostvarenju i pokušaju da se prevaziđu kulturološki nametnute norme, koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu. Koncept, režija i dramaturgija: Milena Bogavac i Vojislav Arsić. Ko-autori i izvođači: Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović, Rastko Vujisić.

Povodom svečanog zatvaranja, biće upriličen koktel kome će prisustvovati mnoge ličnosti iz sveta kulture iz Šapca i šire.

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form