SKANDALOZNO U ŠAPCU! (FOTO) - Slobodni mediji na slobodi

24.07.2018. Beograd

Šabac je jedan od retkih preostalih slobodnih gradova u Srbiji gde se uopšte mogu javno iznositi kritički stavovi. 

Da li je sloboda zaista slobodna?

U okviru serija tribina u Šapcu, treća po redu posvećena je slobodnim medijima koji su uspeli da opstanu u našoj državi i šire.


U režimu kakav danas imamo, slobodni mediji postaju ozbiljno ugroženi, jer smo svedoci prekomerne cenzure i kontrole, koju nemo posmatramo i ostavljamo ih na cedilu. Mediji sa fantomkama postali su preteće oružje u transformaciji građanske u podaničku Srbiju. Svedoci smo postepenog, ali surovog uvođenja medijskog mraka. Novinari koji svoju slobodu shvataju kao slobodu da kritikuju vlast suočavaju se sa napadima i pretnjama, kao i optužbama da su izdajnici i strani plaćenici.

Učesnici : NIN, Vreme, NUNS, NDNV, CINS, BIRN, FoNet, Beta, Podrži RTV, KRIK, Pančevo SITI, Glas Podrinja, Podrinske novine, TV Šabac, Grupa za slobodu medija.

 

Gost tribine: Hrvoje Zovko predsednik Hrvatskog novinarskog društva.


Tribina će okupiti veliki broj aktera koji su u ovom trenutku ugoženi i trpe pritiske.
Za početak, tu su predstavnici istraživačkih portala i emisija, koji svoje sadržaje emituju uglavnom na internetu, i u kojima se otkrivaju afere političara i biznismena povezanih za aktuelnim režimom. Osim toga, ugostićemo i predstavnike preostalih nezavisnih dnevnih novina, novinarskih udruženja i relevantnih organizacija u oblasti medija. Posebnu pažnju ćemo posvetiti lokalnim medijima i novinarima koji savesno i profesionalno rade svoj posao.

Zašto baš Šabac?

Postoje dva razloga zbog kojih je Šabac grad Novog optimizma i pravo mesto za razgovore o važnim društvenim pitanjima. Prvo, jer je jedan od retkih preostalih slobodnih gradova u Srbiji gde se uopšte mogu javno iznositi kritički stavovi. Drugo, jer je ovdašnja lokalna samouprava učinila najviše da u različitim oblastima ostvari demokratska. U Šapcu građani neposredno učestvuju u donošenju odluka na lokalnom nivou, javne finansije su potpuno transparentne, mediji slobodni, a značajan novac se izdvaja za razvoj kulture i stvaralaštva.


DOĐITE.
Važno je.

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form