TRIBINA: DUH PALANKE I FAŠIZACIJA DRUŠTVA

02.11.2016. Beograd

Sreda, 9. novembar u 18h u Medija centru (Terazije 3/1)

TRIBINA: DUH PALANKE I FAŠIZACIJA DRUŠTVA

Sreda, 9. novembar u 18h u Medija centru (Terazije 3/1)

 

Pokret “Novi optimizam” vas poziva na tribinu “Duh palanke i fašizacija društva”. 

Tribina će se održati na Međunarodni dan protiv fašizma i antisemitizma, u sredu, 9. novembra 2016. u 18h.

 

Na tribini će govoriti:

Branka Prpa, istoričarka
Marinika Tepić, predsednica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije
Teofil Pančić, novinar i publicista
Ratko Božović, sociolog
Ivan Milenković, filozof

 

Ovo je četvrta po redu tribina “Duh palanke i fašizacija društva” koju na Dan borbe protiv fašizma od 2012. godine organizuje Pokret “Novi optimizam”.

Živimo u doba nadiranja neofašizma i neorasizama. Ako je do pre tridesetak godina bilo nezamislivo da fašizam i rasizam – koji gotovo uvek padaju u jedno – budu stavljeni u pozitivan kontekst, ako su pre samo tri decinije fašizam i rasizam bili zlo bez priziva, danas se oni pojavljuju kao moguća, čak poželjna alternativa postojećim demokratskim porecima, dok u ponovnom izumevanju fašizma prednjače nekadašnje komunističke zemlje. Kako se odupreti neofašizmu? Koje su odlike neofašizma i u kojoj meri je on isti, ili sličan s nemačkim nacizmom i italijanskim fašizmom? Zbog čega danas, posebno levičari, izražavaju rezervu prema pojmu totalitarizma (smatrajući, usput, da je naziv „totalitarizam“ odveć uopštavajući za tako, po njihovom mišljenju, različite poretke poput fašizma i komunizma)? U kojoj meri neokomunističke perspektive učestvuju u širenju fašizama s obzirom na to da ga, za razliku od neoliberalizma, ne prepoznaju kao opasnost? Da li je na delu uvek svojevrsna borba za prošlost? Kakva se promena klime dogodila pa da masovne ubice postanu prihvatljiv model vladara, a fašizam, preobučen u populističku retoriku, poredak koji pruža nadu?

Ovog puta, tribina je na novoj adresi, Terazije 3/1, organizovana zajedno sa saradnicima iz Građanske akcije Pančevo i Medija centrom.

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form