Tribina na EXIT festivalu - Čiji je naš jezik?

05.07.2017. Beograd

Tribina pokreta Novi optimizam O ZAJEDNIČKOM JEZIKU ima za cilj da nastavi debatu nedavno započetu u regionu povodom Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja, između ostalog, skreće pažnju na negativne kako kulturne, tako i društvene i ekonomske posledice političkih manipulacija jezikom u četiri države regiona – Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

 

- O ZAJEDNIČKOM JEZIKU -

 

 

Govorimo li u regionu jednim jezikom ili nam je potreban prevodilac između službenih jezika Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije? Da li je jezik koji se u Jugoslaviji nazivao srpsko-hrvatski / hrvatsko-srpski, jedan jezik koji je nakon raspada Jugoslavije dobio četiri “nova” naziva, ili je taj jezik oduvek bio – kako neki tvrde - “politički konstrukt” i “rezultat određene ideologije” koji je nestao sa raspadom bivše, zajedničke zemlje? Kako razmišljati i govoriti o zajedničkom jeziku danas? Kako se odnositi prema ovoj podeli jezika koja, u praktičnom smislu, često ima negativne posledice - jer podela jezika stvara i podelu među ljudima? Kako se sve manipuliše podelom jezika u regionu? Sa druge strane koje su prednosti regiona u kom se razumemo? Kojim jezikom govore mladi? Kako oni razumeju SVOJ jezik? Kakvi su odgovori lingvista, umetnika, javnosti i ljudi, koji žive i konstruišu se u ovom regionu?

 

Da li je vlasništvo nad jezikom privatna stvar, gde smo i kad podvukli linije, upali u vrtlog besmislenog i insistiranja? Na kraju, da li se razumemo? Da li razumemo policentričnost našeg jezika?

 

Tribina pokreta Novi optimizam O ZAJEDNIČKOM JEZIKU ima za cilj da nastavi debatu nedavno započetu u regionu povodom Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja, između ostalog, skreće pažnju na negativne kako kulturne, tako i društvene i ekonomske posledice političkih manipulacija jezikom u četiri države regiona – Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Među negativnim posledicama navode se segregacija dece u višenacionalnim sredinama, kao i nepotrebno prevođenje u medijima i administraciji. Deklaracija o zajedničkom jeziku jedan je od rezultata projekta JEZICI I NACIONALIZMI, pokrenutog od strane udruženja KROKODIL, čiji je osnovni cilj da se kroz dijalog sa lingvistima i drugim stručnjacima otvori tema postojanja četiri „politička“ jezika u navedenim državama.

 

U okviru tribine, biće lansirana aplikacija MOJ JEZIK! Ideja aplikacije je da na zanimljiv način odgovori na pitanje kojim se jezikom govori u regionu? Da li to što si iz Crne Gora, Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Srbije zaista utiče na tvoju mogućnost da razumeš ekipu iz regiona, da prevedeš englesku reč love, ili francusku reč l’amour na SVOJ jezik i znaš da ćemo svi razumeti? Da budeš ponosan što razumeš i to razumevanje shvatiš kao vrednost. Da u par klikova, to znaju i tvoji drugari. Da ti je Deklaracija o zajedničkom jeziku bliska, tvoja.

 

Specijalni gosti tribine biće HEROJI deca iz Jajca (BiH) koji su se nedavno pobunili protiv segregacije i etničkih podela u školama, kada je vlast odlučila da formira novu školu koja bi bila isključivo za decu bošnjačke nacionalnosti. Njihovim predstavljanjem promovisaćemo uspešnu praksu, odnosno otpor srednjoškolaca da prihvate segregaciju u školskim klupama, koja je samo početak mnogih drugih podela u društvu.

 

Moderatorka tribine: Milena Minja Bogavac, spisateljica i pozorišna umetnica

 

Na tribini govore:

 

Snježana Kordić, lingvistkinja i autorka knjige „Jezik i nacionalizam“

Vladimir Arsenijević, pisac i predsednik udruženja KROKODIL

Teofil Pančić, novinar i publicista

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Vlatko Sekulović, aktivista pokreta “Novi optimizam”

 

 

 

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form