Tribina "Prava gradjana u Srbiji - na papiru i u stvarnosti"

15.01.2017. Beograd

U Pančevu održana tribina na kojoj su govorili Saša Janković, Teofil Pančić i Nadežda Milenković

PRAVA GRAĐANA U SRBIJI – NA PAPIRU I U STVARNOSTI

 

U sklopu obeležavanja deset godina rada institucije Zaštitnika građana „Novi optimizam“ i „Građanska akcija Pančevo“  organizovali su tribinu “Prava građana u Srbiji - na papiru i u stvarnosti” . Tribina je održana 12. januara u klubu „Cafe Coupe“ u Pančevu. Učesnici su bili Saša Janković, zaštitnik građana, Nadežda Milenković, kreativna direktorka i kolumnistkinja, Teofil Pančić, kolumnista, kritičar, pisac, dok je moderirao Nenad Živković, novinar.

 Središnja tema bio je nesklad između  garantovanih prava i onih sa kojima se susrećemo u svakodnevnom zivotu, kao i propust državnih organa i institucija koji govore u prilog ovoj tezi. Reči je bilo i o društevenim i političkim prilikama u kojima i najveći broj običnih građana Srbije oseća ozbiljnu ugroženost svojih ljudskih prava. Od prava na lečenje, pravično suđenje, prava na objektivno informisanje, do političkih prava.

Kroz navođenje brojnih primera ugrožavanja prava građana Srbije izveden je i jednodušni zaključak da se građani kao nosioci suvereniteta moraju aktivirati, oglašavati, organizovati i solidarno nastuputi u odbrani svojih prava. Kako je u nekoliko navrata tokom tribine Janković naglasio, on nema rezervnu zemlju i rešio je da učini sve što može kako bi Srbija imala državne organe koji poštuju zakone i prava građana.

„Građani očekuju odgovornost, efikasnost, zakonitost i pravilnost u radu organa javne vlasti, jer ljudska prava ne smeju ostati samo na papiru“ poručio je Saša Janković. Takođe je rekao da „ljudi postaju sve zainteresovaniji i shvataju da ljudska prava nisu apstrakcija, već da se radi o kvalitetu života i elementarnom dostojanstvu, koje im pripada. Sa druge srane, ako sami građani nisu spremni da brane ono što piše u Ustavu, da su oni nosioci suverenosti, nema tog zaštitnika građana, novinara, niti civilnih organizacija koje će to moći da urade“.

„Građanska akcija Pančevo“ je nevladina organizacija osnovana marta 2001. godine. Njene aktivnosti na promociji ljudskih prava, negovanju kulture mira i nenasilja, razvoju tolerancije prema drugom i drugačijem i različitostima, afirmaciji vrednosti građanskog društva, suočavanju sa nedavnom ratnom prošlošću i podizanju nivoa kvaliteta života građana Pančeva i okoline primetne su u lokalnoj zajednici, i prepoznatljive u NVO sektoru u čitavoj Srbiji i regionu.

 

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form