Tribina "Velika matura malih novina" - 19. rođendan Kikindskih

12.10.2017. Beograd

Pozivamo vas na tribinu o opstanku slobodnih štampanih medija “Velika matura malih novina” koja će biti održana 13. oktobra u Kikindi u Ateljeu "Terra", Danila Kosića bb, u 18 h. Tribinu organizuje Pokret Novi optimizam uz podrški Grupe za slobodu medija.

Govornici: Danica Vučenić, novinarka, Jovana Gligorijević, novinarka “Vremena”, Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik “Danasa”;

Moderator: Željko Bodrožić, urednik “Kikindskih”;

Tribinu “Velika matura malih novina” organizujemo povodom 19. rođendana “Kikindskih”. Kakva će biti sudbina nedeljnika govori nam činjenica da su lokalne vlasti izbrisale “Kikindske” sa konkursa za sufinansiranje medijskih projekata i zatvoreni su im prilazi celom javnom sektoru, a i većem delu privatnom. Ali nadu da će dobaciti do 1000. broja i 20. rođendana budi početak saradnje sa "Danasom" jer će naredno izdanje “Kikindskih” biti objavljeno u tom uglednom i neposrnulom izvoru informacija i kritičkog mišljenja, koji je na isti način podržao i “Vranjske”.

Novinari “Kikindskih” su se tokom proteklih 19 godina suprostavljali ratu, nacionalizmu i ksenofobiji, objavljivali tekstove o zloupotrebama političkih i privrednih moćnika, policijskih i vojnih službenika, kao i o poslovima i nasilju lokalnih kriminalnih grupa i uz to bili hroničari Kikinde i okoline.  Kakve su šanse za opstanak slobodnih štampanih medija uz konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou, i da li su “Kikndske” sledeće “Vranjske”?

 

Nakon gašenja “Vranjskih” zbog neizdrživih političkih i ekonomskih pritisaka, oformljena je Grupa za slobodu medija. Grupa je formirana u nedelji u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara. U samo jednom danu ugašene su “Vranjske”, dogodili su se napadi na istraživačkog novinara KRIK od strane partije na vlasti, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista “Informer”. Uz podršku Pokreta Novi optimizam 5. okrobra u Dorćol platzu, organizovano je zajedničko okupljanje svih novinara, medija, organizacija civilnog društva i građana spremnih da se bore za slobodu medija u Srbiji.  Tokom događaja prisutni su potpisivali i Proglas o slobodi medija.