ZABRANJENO - ALI NE U ŠAPCU!!!

24.07.2018. Beograd

20 h, OMLADINSKI KLUB ŠABAČKOG POZORIŠTA

 - MLADI OD 1840 -

 

Dobro pozorište je uvek mlado. Uvek je ludo i spremno na rizik.  Njegova obaveza je da uči. Njegova obaveza je i da se zabavlja. Ono mora sve da proba. I mora stalno da istražuje. Mora da veruje da će promeniti svet. I mora to da pokušava, čak i onda kada mu ne ide. Ako odustane, to više neće biti pozorište. Zato je pozorište prirodno mesto za mlade ljude. Ono je škola i žurka. Radno i slobodno vreme. Ono je večiti tinejdžer i večiti student i večito veliko dete.

 

Pozivamo mlade u Šabačko pozorište!

 

Minja Bogavac i mladi glumci i glumice iz ansambla, otvaraju javni konkurs za podmlađivanje Šabačkog pozorišta!

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  

20:30 h, „Stvar izbora: zašto slušam Marčela“

 

Predstava „Stvar izbora: zašto slušam Marčela“ je autopoetički esej po tekstovima “o Ljudima, psima i mišima “ (Uroš Mladenović / Marko Šelić Marčelo, feat. Milena Bogavac) 

STVAR IZBORA je predstava o odrastanju. O odlukama i odlučivanju. O malom gradu i mladim ljudima, iz malog grada. O uzorima, ambicijama, upoznavanju sebe i značaju pronalaženja svog životnog poziva. O hiljadama razloga da budeš nesrećan i samo jednom da budeš srećan. Taj jedan razlog si TI! 

Trenutak kada mladi napuštaju svoje male gradove i biraju svoj put, nosi sa sobom puno neizvesnosti, dilema, različitih uticaja i odluka. U trenutku životnog raskršća, na pragu samostalnosti, ščepati život u vlastite ruke ili prepustiti se letargiji ?

Talog porodičnog i školskog odrastanja može biti odskočna daska za dalji život ili breme koje vuče nazad ?

Priča o malom gradu. Priča o omladini. Priča o traganju za samim sobom. Priča o izboru svog zanimanja.

 

Tokom pete večeri festivala u Šapcu ćemo se uveriti kako se demokratska kulturna politika sprovodi na lokalnom nivou. Ona pre svega podrazumeva poštovanje prava na slobodno izražavanje i stvaranje, kao i uvažavanje umetničke slobode. Iz tog razloga, posetioci će imati priliku da uživaju u pomenutoj zabranjenoj predstavi u režiji Uroša Mladenovića. Predstava ima edukativan sadržaj, i prvobitno je bila namenjena mladima srednjoškolskog uzrasta, ali je nakon što je sprečeno njeno izvođenje u Vršcu dospela u centar pažnje šire javnosti.

Razumeti važnost kulture za društvo danas podrazumeva ne prepustiti u potpunosti njeno oblikovanje i razvoj tržištu, ali takođe i biti svestan sve većeg uticaja kulture na ekonomiju i radna mesta. Grad Šabac ulaže čak 7% svog godišnjeg budžeta u kulturu, što je deset puta veći procenat od onog koji se izdvaja na republičkom nivou (0,67%). Jedan deo tog novca izdvaja se za finansiranje projekata pojedinaca i udruženja, čime se podstiču kreativni rad i stvaralaštvo građana, dok drugi deo služi za unapređenje rada ustanova kulture.

 

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form