Zašto sam ovde: Proglas za slobodu medija!

04.10.2017. Beograd

Završni događaj programa “Mediji i Novi optimizam” i podrška Grupi za slobodu medija

5. oktobar, Dorćol platz

Svojom edicijom Multimedia Izdavačka kuća Clio dvadeset godina učestvuje u razvoju medijske kulture i zalaže se za slobodu medija. Pokret Novi optimizam pisanoj reči dao je zamah i probudio nadu.

Dvadesetogodišnjicu edicije obeležili smo serijom razgovora o medijskim brigama i medijskim knjigama “Mediji i Novi optimizam”. Debate su realizovane u  Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Boru, Subotici, Vranju, Šapcu, Užicu i Zaječaru. Na prvom razgovoru sa medijskom zajednicom definisana je Deklaracija o medijskoj pismenosti. To je dokument i preporuka za građane, za sve generacije i za sve nadležne institucije, za sadašnje i dolazeće vreme.

Novi optimizam i Clio izražavaju veliko zadovoljstvo činjenicom da poslednji događaj u ovoj seriji omogućava dalji rad Grupe za slobodu medija, čiji su rad podržali. Akcija #StopMedijskomMraku #ZaštoSamOvde #ZaSloboduMedija #StojimUzVranjske, kao i buduće akcije ove grupe, biće podržavane u ime i u duhu novog optimizma.

Mediji sa fantomkama postali su moćno, preteće oružje u transformaciji građanske u podaničku Srbiju. Stoga je neophodno upoznavanje novih načina uspostavljanja građanskog nadzora i podrške u medijskoj produkciji posebno u informativnom programu. Edicija Multimedija je bila i ostala podloga građanskoj, intelektualnoj eliti i medijskim udruženjima. Svi zajedno moraju misliti na duži rok, preuzeti tu stručnu kontrolu, demistifikovati svaki oblik zlouptorebe i medijske manipulacije i organizovano oslobađati straha odgovorne i profesionalne aktere i stvarati upućenu javnost.

 

Sloboda medija je sloboda novinara. Ona se ne može sticati lepim željama i apelima upućenim vlasti, već suverenim znanjem koje omogućava dosledno poštovanje profesije i borbu protiv medijskog mraka.

 

Hrabrost počiva na znanju a Novi optimizam počiva na hrabrosti.

 

 

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form