GOVORITE LI ZAJEDNIČKI? Jezik i nacionalizam.

24.07.2018. Beograd

Vidimo se u Šapcu u zoni Novog optimizma.

Četvrti po redu dan javnih diskusija, ovog puta tribina na temu o zajedničkom jeziku.

Knjiga profesora Ranka Bugarskog „Govorite li zajednički?“ služiće nam kao povod za diskusiju o tome da li se o jeziku može razmišljati izvan političkog konteksta.

 

Učesnici tribine ‘’Govorite li zajednički?’’ su: Ranko Bugarski (autor knjige ‘’Govorite li zajednički?’’), Srđan Milošević (istoričar), Svetislav Basara (pisac) , Đuro Radosavović (pisac), Aleksandar Đuričić (novinar i publicista), Jasmina Ahmetagić (teoretičarka književnosti)


Deklaracija o zajedničkom jeziku je tekst usaglašen između lingvista i intelektualaca uključenih u projekat „Jezici i nacionalizmi“. Srž deklaracije je stav da Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci govore jednim, zajedničkim, standardnim jezikom. Međutim, u skladu sa političkim interesima nacionalnih elita, standardne varijante proglašene su za zasebne jezike.


Ovakva politička manipulacija proizvodi brojne negativne posledice u društvenom i kulturnom životu. Jezik se koristi kao instrument za segregaciju manjine u višenacionalnim sredinama. Insistiranje na različitosti dodatno komplikuje složene administrativne procedure (potrebe prevođenja, tumača i sl.) Takođe, svedoci smo da se upotreba jezika tumači i u smislu dokazivanja nacionalne pripadnosti i lojalnosti.


Zašto baš Šabac?

Kao grad koji se nalazi skoro na tromeđi Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i koji je poprište različitih uticaja, Šabac je odlično mesto za susret uticajnih intelektualaca iz zemalja regiona i razgovor na temu jezika, kao i za otvaranje pitanja da li se inicijativama poput ove može doprineti smanjivanju uzavrelih tenzija i poboljšanju komunikacije između stanovnika bivših jugloslovenskih republika.


Vidimo se u Šapcu u zoni Novog optimizma.

Promena dolazi sa vama!

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form