Svečano uručenje nagrade "Dobar primer Novog Optimizma" Predragu Koraksiću Coraxu

10.12.2017. Beograd

Skupština „Novog Optimizma“ jednoglasno je donela odluku da ovogodišnju nagradu „Dobar primer Novog Optimizma“ dodeli karikaturisti Predragu Koraksiću Coraxu. Tradicionalno, Nagrada se dodeljuje osobama ili organizacijama koje svojim delovanjem i inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

 

Silno oduševljenje izbija iz čovekova srca pri Koraksovima crtežima, koji razotkrivaju zlo, mržnju, ubilački dar diktatora... – Bora Ćosić

 

Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra, sa početkom u 19.00h, u Medija Centru Vojvodine, svečano će biti dodeljena nagrada «Dobar primer Novog Optimizma». Ovogodišnji laureat je Predrag Koraksić Corax! Nagradu će uručiti prošlogodišnji laureat, Saša Janković.

 

Tradicionalno, pokret «Novi Optimizam» dodeljuje nagradu «Dobar primer Novog Optimizma» osobama ili organizacijama koje svojim delovanjem i inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

 

Učesnici programa:

    Njena ekselencija Džulija Fini – ambasadorka Australije

    Predrag Koraksić Corax – karikatursita, laureat nagrade «Dobar primer Novog Optimizma»

    Saša Janković – prošlogodišnji laureat, bivši zaštitnik građana

    Nedim Sejdinović – predsednik NDNV, novinar, književnik, esejista

    Vladimir Beljanski – predsednik Advokatske komore Vojvodine

    Branislav Grubački Guta – osnivač Pokreta „Novi optimizam“

    Mirjana Galo – predsednica Udruge za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula;

 

 

Istog dana u 18 h, u novosadskom pasažu u Zmaj Jovinoj 20 (kod Advokatske komore Vojvodine), biće izloženi Coraxovi radovi! Izložba je interaktivnog karaktera – poznavaoci Coraxovog rada će građane sprovoditi kroz izložbu i sa njima komentarisati njegove radove. Cilj ove izložbe je da se građani što više uključe u tumačenje Coraxovih ilustracija, iznesu svoje mišljenje i stavove, te zajedno sa kustosima izložbe diskutuju o tome.

 

Kroz kritički nastrojene ilustracije, pokušaćemo da preispitamo ljudska prava – da li su ona uvažena, i u kojoj meri? Da li su mediji prividno slobodni ili zaista? Da li se na građane vrši agresija kako bi se oni autocenzurisali? Da li su na vlasti energetski vampiri bez intelektualne potpore za datu funkciju, ili stručnjaci iz oblasti?

 

Kustosi izložbe:

    Igor Galo – hrvatski glumac, reditelj, producent; autor filma «Corax»

    Mirjana Galo – predsednica Udruge za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula

    Aleksej Kišjuhas – kolumnista lista Danas

    Vladimir Pištalo – književnik

    Dejan Ćirjaković, Dimitrije Banjac, Nikola Škorić – «Državni posao», laureati nagrade za 2012. godinu

 

 

„Devedesetih godina živeli smo između dobrog i lošeg policajca, između gluposti i zla.

Koraksove karikature su omogućavale običnom čoveku, uključujući i njihovog autora,

da na momenat osete nadmoć nad onima koji mu kroje sudbinu. „

Vladimir Pištalo

 

„Tačno je da Koraksovi portreti naših ludih vlastodržaca i članova njihove svite - svedeni na osnovne karakterne crte, onako kako to rade  veliki umetnici - uglavnom pokazuju mračne likove. Međutim, treba primetiti šta se događa s mrakom ovih likova kad je on u Koraksovim crtežima likovno predstavljen, otelovljen, primetiti da tada mrak, ako se tako može reći, izlazi na svetlost dana. Postaje vidljiv i čitljiv. I mi se, gledajući ove slike, pitamo: zar ovo trpim, zar se ovoga plašim, zar se ovoga ne stidim?”

Ivan Čolović

 

„Čudesne i naizgled tako daleke zime 96/97. desila se neobjašnjiva plima takozvanih šetača po mrazu... Niko ništa nije čak ni tražio, sem da se svaki glas broji kao jedan glas. Rado bih izjavio da su te zimske čarolije u mnogome dugovale po svojoj građanskoj pismenosti Korksovom grafičkom iskazu.“

Dušan Makavejev

 

„...silno oduševljenje izbija iz čovekova srca pri Koraksovim crtežima koji razotkrivaju zlo, mržnju, ubilački dar diktatora...“

Bora Ćosić

 

„Devedesetih godina živeli smo između dobrog i lošeg policajca, između gluposti i zla.  Koraksove  karikature su omogućavale običnom čoveku, uključujući i  njihovog autora, da na momenat osete nadmoć nad onima koji mu kroje sudbinu.“

Vladimir Pištalo

 

Corax je sjajan portretist, čiji gegovi od jedne sličice imaju genijalnost Charlieja Chaplina. Coraxovi crteži uvijek su bez teksta, što je samo po sebi znak crtačke i pripovjedačke virtuoznosti, ali je u njima često više narativnih slojeva, nataložene i razvedene priče, nego u svim novinskim komentarima, književnim esejima i antropološkim studijima posvećenim današnjoj Srbiji.”

Miljenko Jergović

 

 

Prijava za Bilten

Please enable the javascript to submit this form